Πολυτεχνείο 2019: Πού θα γίνουν διαδηλώσεις

Η 46η επέτειος της εξέγερσης στο πολυτεχνείο θα τιμηθεί με πορείες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και ενώ το κλίμα είναι τεταμένο, λόγω και των τελευταίων γεγονότων, διαδηλώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν σε δέκα πόλεις της χώρας.

Εκτός από τη μεγάλη κινητοποίηση που ετοιμάζεται στην Αθήνα, και την διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, πορείες για το πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα, η πορεία της Αθήνας αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 και της Θεσσαλονίκης στις 17:00. Στις 18:00 θα ξεκινήσουν πορείες σε Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά και Γιάννενα, ενώ στη Λάρισα και στην Κέρκυρα, οι διαδηλωτές θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις κατά τις 18:30.

propoli

“Αστακός” η Αθήνα

Kαι ενώ είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του πολυτεχνείου, δρακόντεια είναι τα μέτρα που θα λάβουν οι αστυνομικές αρχές για την αποφυγή επεισοδίων. 5.000 αστυνομικοί (και η νεοσύστατη ομάδα “Δράση”) θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ παράλληλα οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. για να επιβάλουν το νόμο και την τάξη στην πρωτεύουσα. Πέραν τούτου, μέτρα λαμβάνουν και υπεύθυνοι των συγκοινωνιών της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ειδικά συνεργεία του ΟΑΣΑ ξεκίνησαν την αποκαθήλωση των «έξυπνων στάσεων», προκειμένου να τις προστατεύσουν από πιθανές φθορές σε περίπτωση επεισοδίων.

Το μήνυμα του πρύτανη

«Οι ημέρες θέλουν προσοχή και τα λόγια πρέπει να είναι μετρημένα», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ανδρέας Μπουντουβής, αναφέροντας πως ελπίζει «να έχουμε έναν εορτασμό αντάξιο της μνήμης που γιορτάζουμε, με μαζική συμμετοχή του κόσμου και της πανεπιστημιακής κοινότητας».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα και ειδικότερα η πολυτεχνειακή, οφείλει να συνεισφέρει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών για τον απρόσκοπτο εορτασμό της φετινής επετείου», σημείωσε ο κ. Μπουντουβής.

«Η προάσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου θα κριθεί στην πράξη και απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και αποτελεσματική συνεργασία όλων των υπευθύνων, από πλευράς πολιτείας και πανεπιστημίου. Η πρόσφατη έκρυθμη κατάσταση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προκαλεί δικαιολογημένα φόρτιση και συνεπώς μεγάλη ανησυχία και αναδεικνύει τη σημασία των καλά υπολογισμένων αποφάσεων και κινήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών», προσέθεσε.

Ο πρύτανης τόνισε επίσης ότι «κανείς δεν θέλει το πανεπιστήμιο να κλείνει μερικώς ή ολικώς», καθώς «όταν αυτό συμβαίνει, ο αντίκτυπος στην κοινωνία είναι αρνητικός και οι φοιτητές ζημιώνονται».

Loading