Στ. Φενέκος: Ο ελληνικός στόλος είναι έτοιμος

«Ο ελληνικός στόλος είναι έτοιμος στο ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας δήλωσε στον Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» ο υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α και πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών» Στέλιος Φενέκος.

«Παρά το γεγονός ότι έχουμε κάποια προβλήματα ανταλλακτικών, συντήρησης επειδή ακριβώς μιλάμε για μικρής κλίμακας τοπικά προσδιορισμένες συγκρούσεις τότε είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει εφόσον υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Δε με φοβίζουν αυτά τα μικρά επεισόδια, επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι κάθε τέτοιο μικρό επεισόδιο είτε να το κερδίζουμε είτε να βγαίνει ισόπαλο» τονίζει ο κ. Φενέκος.

propoli

Όπως εκτιμά ο κ. Φενέκος, η Τουρκία ενδιαφέρεται να προλάβει να επιβιώσει η κυβέρνηση του Σαράζ μέχρι τη συνάντηση του Βερολίνου καθώς ελπίζει ότι αν πάνε στο Βερολίνο θα υπάρξει μία κατάπαυση του πυρός και άρα με μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μπορεί να είναι αυτή η κάποια άλλη να μπορέσει να διατηρηθεί η συμφωνία όσο το δυνατό πιο πολύ μπορεί. «Στη λογική αυτή θα συνεχίσει να στέλνει παραστρατιωτικούς δεν πιστεύω να κάνει το λάθος να στείλει τακτικά στρατεύματα για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι ότι στην πολιτική συμφωνία  που έχει γίνει στο εσωτερικό της Λιβύης απαγορεύεται η παρέμβαση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες δυνάμεις είναι παραστρατιωτικές, το εμπάργκο του ΟΗΕ καθώς και ότι όλες οι χώρες έχουν αντιτεθεί σε αυτή την ενέργεια της Τουρκίας» τονίζει.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επεσήμανε πως σε αντίθεση με το 1976 όπου η χώρα μας έχασε γιατί πήγε μονομερώς χρησιμοποιώντας μία συνθήκη του 1928, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Όπως εξηγεί «αφενός έχουμε τη Συνθήκη του 1982 για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που θέτει διαφορετικά τα ζητήματα και η λύση του να προσφύγουμε και να εγκαθιδρύσουμε ΑΟΖ με τις περιφερειακές χώρες δηλαδή Ιταλία, Αίγυπτο Κύπρος είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο οπότε αν καταφέρουμε να κάνουμε αυτές τις οριοθετήσεις τότε στην ουσία έμμεσα οριοθετούμε τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και η Τουρκία θα αναγκαστεί είτε να συμφωνήσει είτε να συνεχίσει μία αντιπαλότητα αδιέξοδη για αυτήν».

Σε ερώτηση για το να υπάρχει ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας εκτιμά πως η Τουρκία θα δείξει μία πιο επιθετική πολιτική είτε στέλνοντας ερευνητικό σκάφος είτε ορίζοντας ζώνες όμως αυτό, όπως λέει, δεν οδηγεί οπωσδήποτε σε θερμό επεισόδιο αν εμείς το χειριστούμε έξυπνα.

«Αντί να είμαστε εμείς αυτοί που θα στρατιωτικοποιήσουμε την κρίση ας διευρύνουμε την αρμοδιότητα του λιμενικού σώματος μέχρι τα απώτατα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας έτσι όπως τα θεωρούμε εμείς έτσι ώστε αφενός έμμεσα να έχουμε ορίσει και αυτά τα όρια και αφετέρου να έχουμε ένα εργαλείο ειρηνικής επίλυσης διαφορών που είναι τα αστυνομικά μέτρα και να μην στρατιωτικοποιήσουμε πρώτοι εμείς την κρίση. Αυτό θα δώσει στην κυβέρνηση μία δυνατότητα χειρισμού κρίσεως για να δείξουμε ότι εμείς δεν επιθυμούμε θερμά επεισόδια έτσι ώστε να κατηγορηθεί η Τουρκία αν το κάνει» σημειώνει ο κ. Φενέκος.

 

Loading