Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα | Tι ισχύει για το ημερομίσθιο

Δεν είναι όλοι τυχεροί να πετάνε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα. Πως θα αμειφθούν όσοι εργαστούν σήμερα.

Κάποια σούπερ μάρκετ αλλά και η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτά σήμερα (18.03.2024) και οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν θα είναι οι μόνοι που θα δουλέψουν την Καθαρά Δευτέρα.

propoli

Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ στη χώρα μας, οι επιχειρήσεις αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από ειδική διάταξη νόμου, διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια ή/και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’ εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ακόμη ένα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Δείτε επίσης: Εύβοια: Νεαροί στην Κύμη επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους με κλωτσιές και μπουνιές

Loading