Έρευνα: 2.975 οι νεκροί στο Πουέρτο Ρίκο από τον τυφώνα Μαρία

Τα στοιχεία μιας αποκαρδιωτικής έρευνας σχετικά με τον τυφώνα Μαρία ο οποίος έπληξε το 2017 το νησί του Πουέρτο Ρίκο, δόθηκαν νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας, αποτιμώντας τα θύματά του σε 2.975 ανθρώπους.

propoli

Η συγκεκριμένη έρευνα, ανατέθηκε από την κυβέρνηση, και αποτιμά τα θύματα του τυφώνα έως και έξι μήνες μετά το μοιραίο χτύπημα, το οποίο άφησε πίσω του δεκάδες χαλάσματα σε ζωτικής φύσεως υποδομές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρώτα συμπεράσματα, οι ερευνητές του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον έφθασαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας την θνησιμότητα κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου με την συνήθη θνησιμότητα ερευνώντας οικογενειακά αρχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη μετανάστευση των ανθρώπων. Εκτιμούν ότι την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 -Φεβρουαρίου 2018 η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 22%.

Από την άλλη πλευρά, μια ακόμα ανεξάρτητη από την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο, που διενεργήθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ, και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τον Μάιο, έκανε λόγο για 4.600 νεκρούς από τον τυφώνα.

Σημειώνεται πως οι δύο αυτές έρευνες, διενεργήθηκαν έπειτα από τον επίσημα απολογισμό της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο που δόθηκε στο φως της δημοσιότητας, που έκανε λόγο για 64 νεκρού, απολογισμός, που ακόμα και οι ίδιες οι αρχές του Πουέρτο Ρίκο αναγνώρισαν ότι ήταν μη πραγματικός, καθώς δεκάδες θύματα πέθαναν μετά από καιρό εξαιτίας των επιπτώσεων που προκάλεσε ο τυφώνας, ο οποίος για μήνες άφησε περιοχές της χώρας χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, απομονώνοντας τα χωριά και αφήνοντας ευπαθείς ομάδες εκτός της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Loading