Ακάρ: «Ευχόμαστε να μη γίνει πόλεμος στη Μεσόγειο»

Συνέντευξη πάνω στην τουρκική φρεγάτα «Σαλίχρεϊς» παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

propoli

Ο τούρκος υπουργός ευχήθηκε να μην υπάρξει πόλεμος στη Μεσόγειο ενώ αναφέρθηκε και στο πυραυλικό σύστημα S-400.

«Πότε πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων.

Παρακολουθούνται στενά ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές, αλλά η μεγαλύτερη ευχή μας είναι να μην γίνει πόλεμος. Από τη δική μας πλευρά, όπως είδατε πριν από λίγο σε αυτό το πλοίο, πραγματοποιούμε ασκήσεις, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας, προσπαθούμε να δοκιμάζουμε τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας.

Όλα τα σενάρια εδώ είναι εντελώς φανταστικά, οι περιοχές που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς φανταστικές, δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας.

Γύρω μας υπάρχουν χώρες, που διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παίρνουμε ορισμένα συστήματα για την ασφάλεια των 82 εκατ. πολιτών μας.

Ένα από αυτά είναι και αντι-αεροπορικό σύστημα. Καταλήξαμε στους S-400, μετά από μία σειρά διαδικασιών. Δεν αποφασίστηκαν ξαφνικά.

Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί στην Τουρκία, οι υπουργοί έθεσαν κάποια κριτήρια. Και με βάση αυτά τα κριτήρια κινηθήκαμε, δηλ. να υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή και εξαγωγή. Η συμφωνία των S-400 υπογράφηκε! Και αυτή η συμφωνία έκλεισε. Ο πρόεδρός μας το έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές».

 

Loading