Ακόμη ένα παιδί πέθανε στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού

Ένα ακόμη παιδί από τη Γουατεμάλα πέθανε ενόσω ήταν υπό κράτηση μαζί με τον πατέρα του από Αμερικανούς συνοριοφύλακες στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

propoli

Ο Φελίπε Αλόνζο Γκόμεζ, ένα αγόρι 8 ετών, γίνεται το δεύτερο παιδί μεταναστών που πεθαίνει σε συνθήκες κράτησης σε διάστημα ενός μηνός. Σύμφωνα με την αμερικανική συνοριοφυλακή, το αγόρι φαινόταν άρρωστο και πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ. Είχε τεθεί υπό κράτηση στις 18 Δεκεμβρίου μαζί με τον πατέρα του, αφότου είχε περάσει παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Νεκρό και ένα 7χρονο κορίτσι

Παρόμοια τύχη είχε ένα ακόμη 7χρονο κορίτσι, επίσης από τη Γουατεμάλα, το οποίο πέθανε στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Ζακλίν Κάαλ παρουσίασε υψηλό πυρετό και πέθανε από ηπατική ανεπάρεκεια ενόσω βρισκόταν υπό κράτηση μαζί με τον πατέρα της.

Χιλιάδες μετανάστες, οργανωμένοι στο λεγόμενο «μεταναστευτικό καραβάνι», ξεκίνησαν το φθινόπωρο πεζή από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ με προορισμό τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Όλοι αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τη φτώχεια και τη βία που μαστίζει τις χώρες τους.

Επισήμως δεν είναι γνωστή η αιτία του θανάτου του μικρού μετανάστη, ο οποίος κατέληξε τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Πώς έγινε η κράτηση

Αρχικά, το αγόρι μαζί με τον πατέρα του τέθηκαν υπό κράτηση στο Ελ Πάσο, στο Τέξας, όπου μεταφέρθηκαν για δύο μέρες σε κέντρο φιλοξενίας πορσφύγων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν για δύο ακόμη μέρες σε άλλο κέντρο και στις 22 Δεκεμβρίου σε συνοριακό σταθμό στο γειτονικό Νιου Μέξικο. Το βράδυ της Δευτέρας, το αγόρι έβηχε έντονα και δεν φαινόταν καλά, οπότε διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Διαγνώστηκε με κοινή γρίπη και του δόθηκε αγωγή.

Το παιδί ωστόσο παρουσίαζε υψηλό πυρετό και δύο ώρες αφότου έφυγε από το νοσοκομείο άρχισε να κάνει εμετούς. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο πατέρας δεν δέχτηκε ξανά ιατρική βοήθεια, καθώς το αγόρι αισθανόταν καλύτερα.

Λίγο αργότερα, άρχισε να γίνεται υποτονικό. Κατά τη διακομιδή του ξανά στο νοσοκομείο έχασε τις αισθήσεις του και οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να κρατήσει τους μετανάστες από τη μεξικανική πλευρά των συνόρων έως ότου οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν για την παροχή ασύλου για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οι μετανάστες μένουν εν τω μεταξύ σε προσωρινά καταφύγια, κυρίως στην Τιχουάνα.

Loading