Ν. Αφρική: Απόσυρση νομοσχεδίου για αναγκαστική απαλλοτρίωση γαιών

Το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο (ANC), αποφάσισε να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την αναγκαστική απαλλοτρίωση γαιών από το κράτος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της φυλετικής ανισότητας της χώρας.

propoli

Το 2016, το ANC, προέβη στη σύστημα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το οποίο ωστόσο δεν είχε λάβει τις απαραίτητες υπογραφές για να έχει ισχύ νόμου. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την αναγκαστική απαλλοτρίωση γαιών, ενώ ένας κυβερνητικός διαμεσολαβητής θα καθόριζε την εκτιμώμενη αποζημίωση του ιδιοκτήτη.

Με την κατάργησή του, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να προχωράει στις απαλλοτριώσεις χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Ν. Αφρική ανήκει σε λευκούς ιδιοκτήτες.

«Το νομοσχέδιο με τη μορφή που έχει σήμερα θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό το φως της διαδικασίας αναθεώρησης του Άρθρου 25 του συντάγματος», εξήγησε η εκπρόσωπος του κόμματος Νονσέμπα Μλαούλι. «Αν επανεισαχθεί το νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνει έναν όρο ή όρους για την απαλλοτρίωση άνευ αποζημιώσεων, αν αυτό επιλέξουν οι Νοτιοαφρικανοί», πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι της χώρας συμμετέχουν το τελευταίο διάστημα σε δημόσιες συζητήσεις για το θέμα αυτό ώστε να κάνουν τα δικά τους σχόλια στην πρόταση του ANC για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος.

Loading