Απεβίωσε ο καρδινάλιος Χάιμε Ορτέγκα, ο αρχιτέκτονας της προσέγγισης Αβάνας-Ουάσινγκτον

ροη

propoli
Ο Κουβανός καρδινάλιος Χάιμε Ορτέγκα, ο αρχιτέκτονας της ιστορικής προσέγγισης της Αβάνας με τις ΗΠΑ, στα τέλη του 2014, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 82 ετών, όπως ανακοίνωσε η κουβανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

“Ο καρδινάλιος Ορτέγκα απεβίωσε και, ενώ αρχίζουμε να αισθανόμαστε την απουσία του, επανέρχονται, μαζί με την ευγνωμοσύνη μας, οι αναμνήσεις των προσωπικών χαρισμάτων του και του ακάματου ποιμενικού ζήλου του” ανέφερε η ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του αρχιεπισκόπου της Αβάνας, Χουάν δε λα Καριδάδ Γκαρσία Ροντρίγκες.

Ο Χάιμε Ορτέγκα γεννήθηκε το 1936 και ήταν επικεφαλής της κουβανικής Εκκλησίας επί 35 χρόνια. Υπέβαλε την παραίτησή του το 2011, όπως ορίζουν οι κανόνες που θέτει το Βατικανό όταν ένας αρχιεπίσκοπος φτάνει στην ηλικία των 75 ετών. Όμως ο πάπας Φραγκίσκος, που ήταν στενός φίλος του, δεν την έκανε αποδεκτή παρά μόνο το 2016. Έναν χρόνο νωρίτερα, επισκέφθηκε την Κούβα και συναντήθηκε μαζί του.

Ο καρδινάλιος έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο κατά τη διάρκεια των 18 μηνών των μυστικών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην απρόσμενη ανακοίνωση της προσέγγισης της Κούβας με τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2014. Ακολούθησε η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών και η ιστορική επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα, το 2016.

Η προσέγγιση αυτή δεν κράτησε παρά λίγους μήνες, αφού με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ επανήλθαν οι κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, την οποία η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι στηρίζει την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading