Επιτακτική ανάγκη μία καλύτερη κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Τη θέση πως μία καλύτερη κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ, διατύπωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά τη σημερινή τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Σλοβενίας στην κροατική πόλη Σίμπενικ της Αδριατικής.

“Έχω τη μεγάλη ελπίδα πως έχει ωριμάσει η ευρωπαϊκή συνείδηση ότι χρειαζόμαστε επιτακτικότερα από ποτέ μία κοινή εξωτερική πολιτική”, τόνισε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε προβλήματα που, όπως σημείωσε, “μπορεί να φουντώσουν από τη μία ημέρα στην άλλη” και να έχουν μεγάλες συνέπειες για την ΕΕ, όπως τα άλυτα προβλήματα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, η ασαφήνιστη σχέση ΗΠΑ-Ιράν ή οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ.

propoli

Σύμφωνα με τον Αυστριακό πρόεδρο, το ζήτημα της κοινής εξωτερικής πολιτικής δεν αφορά μόνον την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “αλλά στον ίδιο βαθμό, αν όχι παραπάνω” το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Στη συνάντησή τους, στης οποίας το επίκεντρο βρέθηκαν τα θέματα του Brexit -της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ- της μετανάστευσης και της προστασίας του κλίματος, οι τρεις πρόεδροι επανέλαβαν την υποστήριξή τους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία μέσα στον Οκτώβριο.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως για την επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη θα προτείνει εκ νέου μία πρωτοβουλία των αρχηγών κρατών της Ευρώπης για το κλίμα, όπως ο ίδιος είχε πράξει ήδη την περασμένη χρονιά στην αντίστοιχη Διάσκεψη στο Κατοβίτσε της Πολωνίας.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading