Βεβήλωσαν τον τάφο του Καρλ Μαρξ στο Λονδίνο

Στη βεβήλωση του τάφου του Καρλ Μαρξ προχώρησαν χθες άγνωστοι στο νεκροταφείο, Χάιγκεϊτ του Λονδίνου. Μάλιστα το πιο παλιό και το πιο εύθραυστο τμήμα του μνημείου, μια μαρμάρινη επιγραφή στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν ταφεί εκεί, δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα από μεταλλικό όργανο, γεγονός που μπορεί να φανεί πλέον και με γυμνό μάτι.

propoli

«Το όνομα του Καρλ Μαρξ φέρεται να αποτέλεσε ιδιαίτερα στόχο, άρα δεν πρόκειται απλώς για μια πράξη βανδαλισμού εναντίον ενός μνημείου, αλλά για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του Καρλ Μαρξ»τόνισε χαρακτηριστικά ο Ίαν Ντάγκαβελ, διευθυντής της οργάνωσης που ασχολείται με τη συντήρηση του νεκροταφείου.

Θυμίζουμε ότι ο γερμανός φιλόσοφος μετακόμισε στο Λονδίνο το 1849 και έζησε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι τον θάνατο του το 1883. Αρχικά είχε ταφεί στο ίδιον χώρο με τη σύζυγό του, αλλά το 1956 ανεγέρθηκε ένα νέο μνημείο με μεγάλη προτομή, στο οποίο αναγράφονταν η φράση «Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε!» και που στο παρελθόν είχε δεχθεί ξανά επίθεση.

«Το να εκφράζει κάποιος τη διαφωνία του με τις ιδέες κάποιου άλλου καταστρέφοντας ένα μνημείο μοιάζει ένας ιδιαίτερα ακατάλληλος τρόπος διαπραγμάτευσης» τόνισε ο Ντάνγκαβελ και κατέληξε ότι δυστυχώς «η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη αλλά (το μνημείο) δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο».

Loading