Βενεζουέλα: «Δάκτυλο» των ΗΠΑ βλέπει η κυβέρνηση

Ότι ενεργεί κατ’ εντολή των ΗΠΑ κατηγορεί τον Χουάν Γκουαϊδό ο υπουργός Εξωτερικών στη Βενεζουέλα, Χόρχε Αρεάσα.

propoli

«Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από το στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον (σ.σ. το σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας)», υποστήριξε ο Βενεζουελάνος ΥΠΕΞ, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Νικολάς Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Προσπαθούν να υποβαθμίσουν την απόπειρα

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος «ασήμαντη» και «μικρού μεγέθους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, ο στρατός έδωσε «άμεση απάντηση» σε αυτή τη «συνωμοσία», ενώ περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα «εξαπατήθηκε» και αποσύρθηκε κατ’ εντολή των διοικητών του.

Εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στις ΗΠΑ καλεί τον κόσμο να μείνει στους δρόμους

Την ίδια ώρα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις ΗΠΑ καλούσε το λαό της Βενεζουέλας «να παραμείνει στους δρόμους» για να εντείνει τις πιέσεις στον Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης, έχει αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στο λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (…) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Loading