Βρετανία: «Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να διαλύσουν τους Συντηρητικούς»

Ο πρώην επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών θα άφηνε το κόμμα σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ό,τι είχε βρεθεί μετά τη σαρωτική νίκη του Τόνι Μπλέρ, το 1997, οπότε το κόμμα των Τόρις είχε μείνει με μόλις 165 βουλευτές.

propoli

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph υποστηρίζει ότι «η εσωκομματική κατάσταση των Τόρις είναι πολύ χειρότερη από ότι ήταν το 1997» γιατί τουλάχιστον «τα συντρίμια» που βρήκε ο ίδιος ως νέος ηγέτης του κόμματος ήταν περιφρουρημένα. «Είχαμε πολλές διαφορές, αλλά τις λύναμε χωρίς να γίνεται λόγος για μαζικές αποχωρήσεις, χωρίς να είμαστε αντίθετοι στο ίδιο μας το κόμμα στις προτάσεις μομφής και χωρίς να απορρίπτουμε βουλευτές. Ήμασταν όλοι μαζί στη μεγάλη ευθύνη να ξαναχτίσουμε» αναφέρει και προσθέτει: «αντίθετα, κάποιοι από τους σημερινούς υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος βρίσκονται καθισμένοι πάνω στα δικά τους μικρά συντρίμμια».

Εξηγώντας την άποψή του, υποστηρίζει ότι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών μπορεί να κληρονομήσει «τα συντρίμμια», καθώς το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να χάσει την υποστήριξη των νέων ανθρώπων με φιλοδοξίες και να μην μπορέσει να κερδίσει εκλογές χωρίς τέτοιους ανθρώπους. Επίσης, σημειώνει, το Συντηρητικό κόμμα έχει ταυτιστεί αναπόφευκτα με το σχέδιο για το Brexit και καλώς ή κακώς, αργά και σταθερά, η υπόθεση του Brexit είναι χαμένη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading