Γερμανία: Ξεκίνησε η δίκη ενός 94χρονου πρώην φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης

Ενώπιον του δικαστηρίου και με δάκρυα στα μάτια, ένας πρώην φύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο του Στούτχοφ, άκουσε σήμερα τους μάρτυρες να καταθέτουν εναντίον του, την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του για συνεργεία σε εκατοντάδες φόνους.

propoli

Ο 94χρονος ζει στο Μίνστερ και υπηρέτησε από τον Ιούνιο του 1942 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944 στο στρατόπεδο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Γκντασκ. Την εποχή εκείνη ήταν 18-20 χρονών οπότε δικάζεται ως ανήλικος και γι’ αυτό οι αρχές δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητά του.

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Die Welt, πρόκειται για έναν συνταξιούχο κηπουρό με το μικρό όνομα, Γιόχαν. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε σήμερα στο δικαστήριο σε αναπηρικό αμαξίδιο και κρατώντας μπαστούνι.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας παρέμεινε ανέκφραστος και δεν μίλησε καθόλου αν και δεν κατάφερε να κρατήσει τα δάκρυά του μετά τις δύο πρώτες καταθέσεις μαρτύρων.

Συγκεκριμένα, η Μάργκα Γκρίσμπαχ αφηγήθηκε ότι είδε για τελευταία φορά τον 6χρονο αδερφό της στο Στούτχοφ πριν τον μεταφέρουν στο Άουσβιτς όπου τον σκότωσαν στους θαλάμους αερίων. «Βοήθησε να σκοτώσουν τη μητέρα μου, εκείνη τη λατρεμένη μητέρα που μου έλειπε σε όλη μου τη ζωή» τόνισε η μάρτυρας που ζει στην Ιντιανάπολις των ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: «Στο Στούτχοφ χρησιμοποιούσαν όλες ή σχεδόν όλες τις μεθόδους θανάτου» τόνισε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Ντόρτμουντ, Αντρέας Μπρέντελ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο νεαρός τότε φύλακας επειδή γνώριζε τι συνέβαινε θεωρείται συνεργός.

Το Στούτχοφ υπήρξε το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης εκτός γερμανικού εδάφους, όπου πέθαναν 65. 000 άνθρωποι, από τους περίπου 110.000 που στάλθηκαν εκεί. «Κανείς στην οικογένειά μου δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να κινηθεί μια δικαστική διαδικασία. Είμαι ευγνώμων. Για μένα, που ανήκω στην τρίτη γενιά, είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο Μπεν Κοέν.

Loading