Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε το «διάταγμα για την ασφάλεια» του Σαλβίνι

Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε σήμερα το «διάταγμα για την ασφάλεια» το οποίο είχε προτείνει ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι.

propoli

Το συγκεκριμένο διάταγμα προβλέπει μεταξύ άλλων ορισμένα μέτρα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς προστασίας των μεταναστών.

Τι προβλέπει το διάταγμα

Το μέτρο προβλέπει την απόρριψη του αιτήματος ασύλου σε περίπτωση που ο αιτών κριθεί κοινωνικά επικίνδυνος ή καταδικαστεί για αδίκημα από την ιταλική δικαιοσύνη. Παράλληλα, στο διάταγμα περιέχεται η αφαίρεση της ιταλικής υπηκοότητας, σε περίπτωση οριστικής καταδίκης (ατόμου που διαθέτει διπλή υπηκοότητα) για τρομοκρατική δράση. Το σύστημα ανθρωπιστικής προστασίας θα αλλάξει και πρόκειται να αντικατασταθεί με άλλες μορφές στήριξης.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, επίσης, να αναθεωρήσει το ποσό που ξοδεύεται καθημερινά για κάθε αιτούντα άσυλο (σήμερα είναι στα τριάντα πέντε ευρώ), βάσει του μέσου όρου που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε, τέλος, ότι «ο στόχος του είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να μπορέσουν να κλείσουν όλοι οι καταυλισμοί που φιλοξενούν ρομά», αν και το θέμα αυτό δεν περιέχεται στο διάταγμα.

Προς το παρόν, η έγκριση του διατάγματος αναμένεται να περάσει από την κρίση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, ο οποίος και θα κρίνει την νομιμότητά του βάσει του ιταλικού Συντάγματος.

Loading