Εκρηκτικό το κλίμα γύρω από την Κυπριακή ΑΟΖ

Πόλεμο νεύρων έχει ξεκινήσει η Άγκυρα προς τη Λευκωσία, αναφορικά με το δικαίωμα της να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της.

propoli

Με τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας όσο και του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών» του ψευδοκράτους, να αποδεικνύουν την αδυναμία της Άγκυρας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, είναι παράλληλα ξεκάθαρη η στάση της τουρκικής πλευράς για  το θέμα.

Επισήμως η Λευκωσία περιορίστηκε μόνο σε μία δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου στο protothema.gr, στην οποία ανέφερε πως «το μόνο σχόλιο που πρέπει να γίνει είναι ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά, με βάση όσα επιτάσσει η διεθνής νομιμότητα».

«Ως γνωστό» τόνισε ο κ. Προδρόμου «πρόκειται για πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας -που ενεργεί εκ μέρους όλων των πολιτών της, ενός συντεταγμένου κράτους μέλους του ΟΗΕ, που ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα, τα οποία αναγνωρίζονται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα και στη βάση της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης του ΟΗΕ».

Για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απειλεί και η Άγκυρα

Το υπ. εξωτερικών της Τουρκίας όσο αλλά και αυτό του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν χθες την πρόθεση διενέργειας γεωτρήσεων σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες διεκδικεί το καθεστώς των κατεχομένων ως δήθεν ΑΟΖ του ψευδοκράτους και για τις οποίες έχει «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, ώστε να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις.

Το υπουργείο εξωτερικών στην Άγκυρα ανέφερε πως η έναρξη εργασιών της ExxonMobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως η Τουρκία θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που το ψευδοκράτος «αδειοδότησε» την ΤΡΑΟ.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρεία ExxonMobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία), δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος.

Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο».

Η Άγκυρα μάλιστα κάνει και συστάσεις προς την ExxonMobil και τις άλλες εταιρείες που έχουν δραστηριότητα στη κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας:

«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ελληνοκυπρίων.

Loading