«Ευρεία η ατζέντα της Ευρωαραβικής Συνόδου του 2019»

Την έναρξη μιας νέας Ευρωαραβικής Συνόδου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές 2019 στο Κάιρο και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Αραβικά Κράτη, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

propoli

Σε δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζάιντ, δήλωσε ότι «η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβίας το 2019 δεν θα περιοριστεί μόνο στη μετανάστευση, αλλά σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, που αφορούν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αραβικές χώρες».

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι «η απόφαση να διεξαχθεί η Ευρω-αραβική Σύνοδος κορυφής στην Αίγυπτο βασίζεται στα ψηφίσματα 147 και 148 του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Αραβική Διάσκεψη Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στη Νεκρά Θάλασσα, στην Ιορδανία».

Από την πλευρά τους, πολλοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης θα είναι το μεταναστευτικό, αλλά οι αραβικές χώρες θα θελήσουν να δώσουν βάρος και σε άλλα θέματα γενικότερης ευρωαραβικής συνεργασίας.

Loading