Η Γερμανία προσθέτει 14 χώρες στις «ασφαλείς χώρες καταγωγής»

Έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, αποκαλύπτει ότι η Γερμανία αποφάσισε να προσθέσει συνολικά 14 χώρες, στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών καταγωγής», γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολος ο επαναπατρισμός των αιτούντων άσυλο.

propoli

Η συμφωνία του σχηματισμού της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ προβλέπει ότι οποιαδήποτε χώρα, πολίτες της οποίας λαμβάνουν άσυλο στην Γερμανία σε ποσοστό κάτω του 5%, θεωρητικά μπορεί να χαρακτηρισθεί «ασφαλής χώρα καταγωγής».

Στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνονται οι εξής χώρες: Τανζανία, Ουκρανία, Πακιστάν, Μπενίν, Γουινέα-Μπισάου, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Τσαντ, Κολομβία, Κούβα, Βιετνάμ, Ινδία, Λευκορωσία, Κένυα και Μολδαβία.

Το έγγραφο συντάχθηκε σε απάντηση αιτήματος παροχής πληροφοριών που υποβλήθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στο έγγραφο διευκρινίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση, για λόγους συγχρονισμού με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μπορεί να χαρακτηρίσει μία χώρα ασφαλή εάν διασφαλίζεται ότι οι μετανάστες δεν θα υποστούν βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση ή δεν απειληθούν με θάνατο σε πολεμική σύρραξη μετά τη επιστροφή τους.

Η κυβέρνηση της Μέρκελ τελεί υπό πίεσιν να επιταχύνει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο, καθώς το δημόσιο αίσθημα μεταστρέφεται. Η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία και η Γεωργία χαρακτηρίσθηκαν τον τελευταίο χρόνο ασφαλείς χώρες.

Loading