Η Ιταλία κινδυνεύει με «καμπάνα» 3,5 δισ. ευρώ από Κομισιόν

Το ενδεχόμενο να θέσει την Ιταλία σε πειθαρχική διαδικασία φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Ρώμη έχει αποτύχει στις έως τώρα προσπάθειες να τιθασεύσει το χρέος και έλλειμμα. Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου 3,5 δισ. ευρώ(4 δισ. δολάρια), όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

propoli

Η νέα κόντρα της Κομισιόν με τη Ρώμη έρχεται στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας παρακολούθησης του προϋπολογισμού, ανοίγοντας νέο «μέτωπο» με τις Βρυξέλλες. Ο αξιωματούχος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημειώνει ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Η σχετική απόφαση θα μπορούσε να ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου.

Η πληροφορία επισκίασε ιταλικά ομόλογα και μετοχές, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να διευρύνεται έως και έξι μονάδες βάσης, στο 2,61%.

Οι δηλώσεις Σαλβίνι που ανησύχησαν την Ευρώπη

Η σύσταση της Κομισιόν αποτελεί το πρώτο βήμα μια μακράς διαδικασίας. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να υπογράψουν την πρόταση να τεθεί η χώρα σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να ζητηθεί από την Ιταλία πρόστιμο έως και το 0,2% του ΑΕΠ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, σε σημερινές του δηλώσεις άφησε να εννοηθεί ότι θα αγνοήσει τους κανονισμούς της Ε.Ε.κατά την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού.

 

Loading