Η κεντροδεξιά κερδίζει έδαφος στις περιφερειακές εκλογές της Σαρδηνίας

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς συμμαχίας Κρίστιαν Σολίνας εξασφαλίζει ουσιαστικό προβάδισμα στην μέχρι τώρα καταμέτρηση για την εκλογή του νέου περιφερειάρχη της Σαρδηνίας. Η συντηρητική συμμαχία απαρτίζεται από την Λέγκα, την Φόρτσα Ιτάλια και το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας και ο υποψήφιός της, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αγγίζει το 49,4% των ψήφων.

propoli

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος περιφερειάρχης Μάσιμο Τζέντα με τα προσωρινά αποτελέσματα λαμβάνει το 33% των ψήφων και εκείνος των Πέντε Αστέρων Φραντσέσκο Ντεζόγκους το 10,2%. Θεωρείται σχεδόν βέβαιη κατά συνέπεια η επικράτηση της κεντροδεξιάς, όπως συνέβη πριν από δυο εβδομάδες και στην κεντρική περιφέρεια Αμπρούτσο.

Τα Πέντε Αστέρια πετυχαίνουν αποτέλεσμα χαμηλότερο των προσδοκιών όσον αφορά τον υποψήφιο περιφερειάρχη, αλλά υπογραμμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές στην Σαρδηνία και ότι είναι πρώτη δύναμη όσον αφορά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Το εκλογικό σύστημα προβλέπει «διπλή ψήφο» στον υποψήφιο περιφερειάρχη και στα διάφορα ψηφοδέλτια των πολιτικών δυνάμεων.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκφράζει την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα, αλλά υπογραμμίζει παράλληλα ότι η ψήφος στη Σαρδηνία επιβεβαιώνει ότι η Λέγκα, χωρίς συμμάχους, δεν διαθέτει τα αναγκαία ποσοστά για να μπορέσει να κυβερνήσει μόνη της.

Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος κρίνει απόλυτα θετικό το αποτέλεσμα του Μάσιμο Τζέντα, που θα μπορούσε να αποτελέσει και μια νέα αρχή για την προοδευτική παράταξη, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση ενός διαφορετικού προφίλ μετά την «πολιτική συνταξιοδότηση» του Ματέο Ρέντσι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Σαρδηνία δεν θα επηρεάσει, με κανένα τρόπο, την μελλοντική πορεία της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading