«Η μη συμφωνία για το Brexit μπορεί να έχει κόστος 20 δισ. λίρες το έτος»

Στο τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο ενδέχεται να επιβαρυνθούν οι βρετανικές επιχειρήσεις στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για μετά το το Brexit, αναφέρθηκε ο πλέον υψηλόβαθμος Βρετανός αξιωματούχος για φορολογικά ζητήματα, ο Τζον Τόμσον.

propoli

Ο Τόμσον, ο οποίος κατέχει την θέση του μόνιμου γραμματέα στην αρμόδια βρετανική υπηρεσία εσόδων και τελωνείων, μιλώντας ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, αναφέρθηκε στο κόστος που θα έχει για τις βρετανικές επιχειρήσεις, η μη σύναψη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίοδο μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να προβαίνουν κάθε φορά στη τελωνειακή ρύθμιση, γνωστή και με τον όρο «max fac» ή αλλιώς μέγιστης διευκόλυνσης, κατά την οποία οι εταιρίες θα πρέπει να συμπληρώνουν δηλώσεις στα τελωνεία, γεγονός που σημαίνει πρόσθετο κόστος ύψους περίπου 20 δισεκ. λιρών (27 δισεκ. δολαρίων) το χρόνο.

«Εάν καταφύγουμε στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, αυτό σίγουρα θα απαιτεί τελωνειακές δηλώσεις άρα θα είναι αντίστοιχο σε επίπεδο κόστους», ανέφερε ο Τόμσον.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της σύναψης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένα θέμα ταμπού για το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Το ζήτημα, έχει προκαλέσει την «διάσπαση» του κόμματος σε δύο μέτωπα, ανάμεσα σε αυτούς που επιθυμούν την καθαρή έξοδο από την ΕΕ και σε αυτούς οι οποίοι θέλουν στενότερη συνεργασία με το μπλοκ, ακόμα και μετά την έξοδο.

Loading