Η Μόσχα ευελπιστεί σε ειδικές εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ

Η επικείμενη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού εμπορικών συναλλαγών INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges ), ο οποίος αποσκοπεί να συμβάλλει στις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις, πρέπει να προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες στην Ρωσία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

propoli

«Με την πάροδο του χρόνου ‘η πλήρους σχεδιασμού λειτουργία’ του μηχανισμού αυτού θα πρέπει να περιλαμβάνει και την εμφάνιση δυνατοτήτων που θα εξυπηρετούν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ του Ιράν και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και την Κίνας», δήλωσε ο υψηλόβαθμο Ρώσος διπλωμάτης.

Υπό αυτή την έννοια, όπως είπε ο Ριαμπκόφ, «πρέπει να πω ότι οι ιδρυτές του INSTEX κρατούν τον λόγο τους». «Έστω και αν αυτό δεν γίνει άμεσα, το ζήτημα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση» επεσήμανε.

Στις 31 Ιανουαρίου το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι ανακοίνωσαν την σύσταση μηχανισμού εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, ο οποίος θα επιτρέψει την συνέχιση των εμπορικών συναλλαγών με την Τεχεράνη, καθώς θα παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις. Για τον σκοπό αυτό αποφασίσθηκε η σύσταση εταιρείας INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges -«Εργαλείο στήριξης των εμπορικών συναλλαγών») με έδρα την Γαλλία και την συμμετοχή της Βρετανίας και της Γερμανίας. Ο εν λόγω μηχανισμός αποσκοπεί να διασφαλίσει από τεχνικής απόψεως την σύναψη εμπορικών συμφωνιών με την Τεχεράνη και δεν απαλλάσσει όσους τον χρησιμοποιούν από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η σύσταση του INSTEX υπήρξε η απάντηση της «ευρωτρόϊκας» στην αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε συναφθεί το 2015. Η συμφωνία έθετε περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ σε αντάλλαγμα αίρονταν οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι μονομερείς κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading