Η πρεσβεία της Παραγουάης επιστρέφει στο Τελ Αβίβ – Πώς αντέδρασαν Τουρκία, Ισραήλ

Η Τουρκία θα ανοίξει πρεσβεία στην Ασουνσιόν της Παραγουάης, ανακοίνωσε την Πέμπτη η διπλωματία της λατινοαμερικάνικης χώρας, μία ημέρα μετά την απόφαση του προέδρου Μάριο Άμπντο να ακυρώσει την πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης να μεταφερθεί η διπλωματική αποστολή της στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.

propoli

Χρέη πρεσβευτή της Τουρκίας στην Παραγουάη ασκεί ο πρεσβευτής στο Μπουένος Άιρες. Η τουρκική διπλωματία διατηρεί ένα προξενείο στην Ασουνσιόν και άλλο ένα στη Σιουδάδ δελ Έστε.

Ανοίγοντας πρεσβεία στη χώρα, η Άγκυρα εκφράζει την υποστήριξή της στη νέα προσέγγιση της Παραγουάης έναντι του Ισραήλ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο παραγουανός ΥΠΕΞ Λουίς Καστιλιόνι.

Η Παραγουάη και η Γουατεμάλα είχαν ανακοινώσει πως θα μετέφεραν τις πρεσβείες τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως ισραηλινή πρωτεύουσα την 6η Δεκεμβρίου. Μερικές ώρες μετά την αναγγελία της νέας κυβέρνησης της Παραγουάης πως μεταφέρει πίσω στο Τελ Αβίβ την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από την Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε διατάσσοντας να κλείσει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ασουνσιόν.

Οι περισσότερες χώρες σε διεθνές επίπεδο δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι το τελικό καθεστώς της πόλης θα πρέπει να οριστεί στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για να επιλυθεί το Μεσανατολικό. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η νέα κυβέρνηση της Παραγουάης για να εξηγήσει την απόφασή της για τη μεταφορά της πρεσβείας της χώρας πίσω στο Τελ Αβίβ.

Ο Καστιλιόνι ανέφερε εξάλλου ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη αργότερα εντός του μήνα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η κυβέρνηση της Παραγουάης θεωρεί την απόφαση του Ισραήλ να κλείσει την πρεσβεία του στην Ασουνσιόν βιαστική και δυσανάλογη και ευελπιστεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα την επανεξετάσει, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Άμπντο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading