Ιντλίμπ: Δέκα μη μόνιμα μέλη του ΣΑ ζητούν την προστασία των αμάχων

Συνολικά δέκα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με κοινό ανακοινωθέν ζήτησαν να αποφευχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση στην μοναδική πλέον ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ, προκειμένου να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός.

propoli

Οι χώρες αυτές, στη δήλωση, τονίζουν ότι επιθυμούν την εξεύρεση μιας «ειρηνικής λύσης» για την Συρία, ενώ παράλληλα καλούν όλες τις πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα ληφθούν «όλα τα δυνατά μέτρα» προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ζωές αμάχων.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι δέκα χώρες τονίζουν ότι «ανησυχούν βαθιά για τον κίνδυνο μιας ανθρωπιστικής καταστροφής» στην περίπτωση μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην επαρχία αυτή. Ζητούν επίσης από όλες τις πλευρές να εφαρμόσουν κάθε δυνατό μέτρο «για να προστατευτούν οι άμαχοι, η ελευθερία κινήσεων και οι πολιτικές υποδομές».

«Βάναυσο το συριακό καθεστώς» σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι «το βάναυσο καθεστώς (σ.σ. του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) που στηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν δεν μπορεί να συνεχίσει να επιτίθεται και να τρομοκρατεί τους Σύρους πολίτες».

«Το καθεστώς και οι υποστηρικτές του πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική επιχείρησή τους, σε κάθε της μορφή, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στην πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη, η Χέιλι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα δεχόντουσαν μια στρατιωτική επιχείρηση στην συριακή επαρχία, αρκεί να μην χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα.

«Αν θέλουν να συνεχίσουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Συρίας μπορούν να το πράξουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν με χημικά όπλα».

Loading