Ισπανία: Ο Σάντσεθ κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Ισπανία: Σάντσεθ κινδυνεύει χάσει και. Λίγες ώρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σ…. Ισπανία: Σάντσεθ κινδυνεύει χάσει και. Λίγες ώρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σ…. ροη

propoli

Λίγες ώρες πριν τη δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το Podemos.

Οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα της άκρας αριστεράς, που θα επιτρέψουν στον Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, την πρώτη στην Ισπανία μετά τον θάνατο του Φράνκο, έχουν ουσιαστικά διακοπεί με τα δύο κόμματα να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο την ευθύνη.

Η αποτυχία του Σάντσεθ σήμερα φέρνει την Ισπανία πιο κοντά στην προκήρυξη νέων εκλογών, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Νικητής των εκλογών του Απριλίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) συγκέντρωσε μόνο 123 έδρες σε σύνολο 350 και χρειάζεται απαραιτήτως συμμάχους για να παραμείνει στην εξουσία.

Για να ορκιστεί πρωθυπουργός ο Σάντσεθ χρειάζεται στη σημερινή ψηφοφορία απλή πλειοψηφία, αλλά για να το πετύχει αυτό έχει ανάγκη το Podemos και τις 40 έδρες του.

«Απαράδεκτες»

Όμως οι Σοσιαλιστές κατηγορούν το Podemos ότι ζητεί να αναλάβει πέντε υπουργεία και ότι έχει «απαράδεκτες» απαιτήσεις.

«Το Podemos ήθελε να διαχειρίζεται περισσότερο από τον μισό προϋπολογισμό (…) Μας ζήτησαν στην κυριολεξία την κυβέρνηση» και αυτή είναι μία θέση «απολύτως μη ρεαλιστική από την πλευρά τους», δήλωσε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Ser η διαπραγματεύτρια των Σοσιαλιστών Κάρμεν Κάλβο, δεύτερη στην ιεραρχία στην απερχόμενη κυβέρνηση.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση ανεξαρτήτως κόστους», προειδοποίησε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκα. Οι Σοσιαλιστές μας λένε «σας προτείνουμε να ορίσετε τέσσερα πρόσωπα στην κυβέρνηση (…) όμως χωρίς αυτοί οι διορισμοί δεν επιτρέπουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών».

Οι Σοσιαλιστές «δεν μας έχουν κάνει ποτέ μια πρόταση που θα επέτρεπε να ασκήσουμε την πολιτική που επιθυμούμε: να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό, να σταματήσουμε την επισφαλή εργασία, να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Ετσενίκα.

«Αρνήθηκαν μάλιστα να μας δώσουν το υπουργείο Εργασίας διότι “ θα ενοχλήσουμε τους εργοδότες”».

Ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κατηγόρησε ήδη από την Τρίτη τον Σάντσεθ ότι επιθυμεί «να ταπεινώσει» το κόμμα του προσφέροντάς του «διακοσμητικούς ρόλους».

Οι διαπραγματευτές έχουν περιθώριο ως σήμερα στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), ώρα που θα ξεκινήσει η δεύτερη ψηφοφορία για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης στον Σάντσεθ, για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ενδεχόμενη συμφωνία PSOE -Podemos θα έχει τη στήριξη και την αποχή μικρών περιφερειακών κομμάτων, κάτι που είναι απαραίτητο για τον Σάντσεθ.

Όμως αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού δεν θα έχει περιθώριο για να προχωρήσει σε ευρείες μεταρρυθμίσεις, εκτίμησε ο Αντόνιο Μπαρόζο της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo.

«Δεν θα έχουν πλειοψηφία σε ένα πολύ διασπασμένο κοινοβούλιο» και «στην πραγματικότητα η συμμετοχή του Podemos (στην κυβέρνηση) θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το περιθώριο ελιγμών του Σάντσεθ να διαπραγματευθεί ουσιαστικές πολιτικές συμφωνίες», εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ του Podemos και των κομμάτων της δεξιάς, πρόσθεσε ο Μπαρόζο.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading