Φωτ. Αρχείου

Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε

Και με τη βούλα της Γερουσίας της Ρώμης ο Τζουζέπε Κόντε είναι εδώ και λίγη ώρα ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας καθώς η κυβέρνησή του έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 171 «ναι», 117 «όχι» και 25 «αποχές».

propoli

Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός εγγυήθηκε το σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει το «εισόδημα του πολίτη» για τη στήριξη των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Όπως δεσμεύτηκε: «Θα είμαι ο συνήγορος του ιταλικού λαού».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό πρόθεσή του είναι να ζητήσει την άρση του κανονισμού του Δουβλίνου ώστε «να υπάρξει πραγματικός καταμερισμός ευθυνών με αυτόματα συστήματα ανακατανομής των αιτούντων άσυλο».

«Δεν είμαστε ρατσιστές»

«Δεν είμαστε ρατσιστές», εξήγησε, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξακρίβωση του δικαιώματος ασύλου. «Θα υπερασπιστούμε τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας, αλλά για να επιτευχθεί πραγματική ένταξη πρέπει να καταπολεμηθεί η εκμετάλλευση από μέρους των δουλεμπόρων και να αναμορφωθεί, με διαφάνεια, το σύστημα υποδοχής των μεταναστών» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία «ανήκει στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος σύμμαχός της». Παρόλα αυτά έκανε λόγο για άνοιγμα προς τη Ρωσία και για την ανάγκη αναθεώρηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας».

«Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας»

Τέλος, όσον αφορά στην Ευρώπη, τόνισε ότι «τα συμφέροντα της Ιταλίας συμπίπτουν με εκείνα της Ένωσης», ενώ κατέστησε σαφές ότι «το δημόσιο χρέος πρέπει να μειωθεί, χάρη στην οικονομική ανάπτυξη». «Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Αλλά η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εξισορροπήσει πιο αποτελεσματικά, τις αρχές ευθύνης και αλληλεγγύης» κατέληξε ο Τζουζέπε Κόντε.

Loading