Ιταλικός τύπος: «Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ ως ασθενής, χωρίς ωστόσο πλήρη ίαση»

Εκτενή αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, κάνει με ρεπορτάζ της η ιταλική εφημερίδα του Μιλάνου Corriere della Sera. Ο Ιταλός αναλυτής διεθνών θεμάτων, Αντόνιο Φερράρι στο άρθρο του, αναφέρει χαρακτηριστικά ωστόσο ότι «η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ ως ένας ασθενής, ο οποίος δεν έχει ακόμη φτάσει στην ίαση».

propoli

Ο Φερράρι αναφέρεται ακόμα και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «ολισθαίνει δραματικά εξαιτίας της αλαζονείας και της αυταρέσκειάς του».

«Από σήμερα, Δευτέρα 20 Αυγούστου, η Ελλάδα, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρασε μια τερατώδη κρίση που διήρκεσε οκτώ χρόνια (παραμένοντας, όμως, γαντζωμένη στις βεβαιότητες του Ευρώ) πετά και πάλι με τα φτερά της».

«Η Τρόικα βγάζει τις χειροπέδες και φεύγει. Περιορίζεται στο να παρακολουθεί από μακριά ότι η Αθήνα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Ιταλός αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ ως ένας ασθενής, ο οποίος ξεπέρασε την πιο δραματική φάση, αν και δεν έχει ακόμη φτάσει στην ίαση», τονίζει η ιταλική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τους δανειστές, προκάλεσαν υψηλή ανεργία, και περικοπές σε όλο το κοινωνικό κράτος.

Ακόμα, «πέρυσι η Ελλάδα ξανάρχισε να αναπνέει λίγο οξυγόνο που φέρνει ανάπτυξη» και «το θαύμα, αν μπορεί να χαρακτηρισθεί με αυτό τον τρόπο, φέρει το όνομα του Αλέξη Τσίπρα, ενός μοναδικού προσώπου που προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα και διαθέτει ιδιαίτερο πραγματισμό», γιατί «ο Τσίπρας ήξερε ότι το Ευρώ ήταν η κατάλληλη ασπίδα και, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοτικότητά του, δέχθηκε το πιο πικρό φάρμακο».

«Στην Τουρκία -αντιθέτως-», καταλήγει ο Φερράρι, «ένας ικανός ηγέτης όπως ο Ερντογάν ολισθαίνει δραματικά εξαιτίας της αλαζονείας και της αυταρέσκειάς του, που σχεδόν πάντα πλήττουν και δηλητηριάζουν όποιον καταφέρνει να ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα εξουσίας».

Loading