Κόντρα Γαλλίας-Αιγύπτου για τα αίτια πτώσης αεροσκάφους της Egypt Air το 2016

Αλλάζει τα μέχρι πρότινος δεδομένα στα όσα ήταν γνωστά για την υπόθεση πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir τον Μάιο του 2016, έκθεση της υπηρεσίας έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA).

propoli

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω αεροσκάφος της αιγυπτιακής αεροπορικής εταιρίας εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο, όταν κατέπεσε συμπαρασέρνοντας στον θάνατο συνολικά 66 επιβαίνοντες , εκ των οποίων οι 19 ήταν Γάλλοι πολίτες.

Από την πλευρά της, η BEA κατονομάζει ως αιτία την πυρκαγιά που φαίνεται να είχε ξεσπάσει στο πιλοτήριο την ώρα που το αεροσκάφος ήταν εν πτήσει.

Το συμπέρασμα αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα των Αιγυπτίων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι είχαν κάνει λόγο για έκρηξη βόμβας η οποία προκάλεσε και το μοιραίο δυστύχημα. Μάλιστα στα συμπεράσματά τους είχαν ανακοινώσει ότι είχαν βρεθεί ίχνη εκρηκτικών στα διαμελισμένα πτώματα των επιβαινόντων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, γεγονός που υποδηλώνει δόλια ενέργεια.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους διαμάχες ανάμεσα στους εμπειρογνώμονες δύο χωρών είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η όποια διαφωνία συνήθως εκφράζεται εμπιστευτικά με τις δημόσιες δηλώσεις να υποδηλώνουν τεράστιες αποκλίσεις.

Η υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (BEA) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι οι αρχές της Αιγύπτου προφανώς δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες.

«Οι προτάσεις της BEA σχετικά με την περαιτέρω έρευνα στα συντρίμμια και στα μαύρα κουτιά, απ΄ό,τι γνωρίζουμε, δεν εφαρμόστηκαν. Τα στοιχεία της έρευνας που ήδη έχουν συγκεντρωθεί από την Αίγυπτο-περιλαμβανομένων εκείνων που προσκομίστηκαν από την BEA προστατεύονται από την αιγυπτιακή δικαστική έρευνα», αναφέρει από την πλευρά της η γαλλική ανακοίνωση.

Παράλληλα προστίθεται ότι «η BEA θεωρεί ότι η πιθανότερη υπόθεση είναι να ξέσπασε φωτιά μέσα στο πιλοτήριο την ώρα που το αεροπλάνο πετούσε σε σταθερό ύψος και η φωτιά να εξαπλώθηκε γρήγορα προκαλώντας την απώλεια του ελέγχου του αεροσκάφους».

Από την άλλη πλευρά, σε δηλώσεις που φιλοξενεί το Reuters ενός ατόμου που φέρεται να γνωρίζει την υπόθεση και ζήτησε να μην κατονομαστεί αναφέρεται ότι πρόκειται για διαφωνίες που άπτονται της πολιτικής.

«Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και στην Αίγυπτο σχετικά με την έρευνα», ανέφερε το πρόσωπο.

Loading