Μείωση ποινής από ρωσικό δικαστήριο στον ακτιβιστή Λεβ Πανομαριόφ

Δικαστήριο της Μόσχας μείωσε την ποινή κράτησης που είχε επιβληθεί στον ηλικίας 77 ετών γνωστό Ρώσο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεβ Πανομαριόφ σε 16 από 25 ημέρες που του είχε επιβάλει αρχικά

propoli

Ο Λεβ Πανομαριόφ, επικεφαλής του κινήματος «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» και μέλος της Ομάδας του Ελσίνκι, είχε καταδικαστεί από δικαστήριο της Μόσχας σε 25 ημέρες φυλάκιση, επειδή μέσω ανάρτησής του στο Facebook καλούσε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που δεν είχαν εγκριθεί από τις αρχές.

Το κίνημα «Για τα ανθρώπινα δικαιώματα» είχε χαρακτηρίσει την σύλληψη του 77χρονου Λεβ Πανομαριόφ παράνομη και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η συγκέντρωση πραγματοποιούνταν με την μορφή της λαϊκής συνέλευσης, χωρίς πλακάτ και συνθήματα, κάτι που δεν απαιτεί την έγκριση εκ μέρους των οργάνων εξουσίας» είχε δηλώσει στο Interfax το γραφείο Τύπου του κινήματος .

Διοργανωτές των συγκεντρώσεων ήσαν οι γονείς των νεαρών ατόμων που κατηγορούνται για «εξτρεμιστική δράση» και φέρονται ως εμπλεκόμενοι στις υποθέσεις των οργανώσεων «Νέο Μεγαλείο» και «Δίκτυα». Οι αρχές δεν ενέκριναν την δράση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόλα αυτά σε μερικές πόλεις της Ρωσίας στις 28 Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια των συγκεντρώσεων, συνελήφθησαν 18 άτομα στην Μόσχα και 40 στην Αγία Πετρούπολη.

Πηγές : ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS , BBC (ρωσική υπηρεσία)

Loading