Μπολσονάρο: Στα… χνάρια του Τραμπ!

Του Πολύδωρου Παπαδόπουλου

propoli

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, μιας και οι αντίπαλοί του δεν… άκουσαν ποτέ τις «καμπάνες». Ο αμφιλεγόμενος πολιτικός χαρακτηρίζεται από πολλούς «τροπικός Τραμπ»!

«Ο λαός της Βραζιλίας θέλει την αλλαγή. Οι Βραζιλιάνοι ξύπνησαν. Ο πληθυσμός δεν είναι πια απαθής, ενδιαφέρεται για τους πολιτικούς που τον κυβερνούν» ήταν το πρώτο μήνυμα του νέου ισχυρού άνδρα της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα ενότητας στους Βραζιλιάνους, ο νικητής των εκλογών τόνισε ότι «η κυβέρνησή μας θα είναι δημοκρατική και θα σέβεται το Σύνταγμα».

Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πρέπει να φλερτάρουμε με τον σοσιαλισμό, τον λαϊκισμό, την άκρα αριστερά». Ο αμφιλεγόμενος Ζαΐρ Μπολσονάρο χαρακτηρίζεται από πολλούς «τροπικός Τραμπ». Μάλιστα, από τους πρώτους ηγέτες που επικοινώνησε με τον Μπολσονάρο για να τον συγχαρεί ήταν ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πως όμως έφτασε στο εντυπωσιακό 55.7% και στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας; Ο Μπολσονάρο βρέθηκε στην εντατική του νοσοκομείου του Σάο Πάολο μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι. Οι αναλυτές τόνισαν πως το ποσοστό του εκτοξεύθηκε έπειτα την απόπειρα.

Στο… μονοπάτι του Τραμπ

Κινείται στα χνάρια του Ντόναλντ Τραμπ, αφού… ξέχασε την παραδοσιακή καμπάνια και σε μεγάλη βαθμό στηρίχθηκε στα social media.  Τα μηνύματά του φτάνουν απευθείας σε ένα τεράστιο γκρουπ WhatsApp, αλλά και σε σχεδόν πέντε εκατομμύρια followers στο Facebook. Την ημέρα της επίθεσης προκλήθηκε… τσουνάμι στήριξης, μιας και το video μεταδόθηκε στο twitter.

«Πολλοί ψηφοφόροι μισούν τους πολιτικούς και σχεδόν όλους όσοι έχουν περάσει από σοβαρές θέσεις, έτσι το ποσοστό απόρριψης του Μπολσονάρο ίσως και να μην έχει τελικά τόση σημασία» είχε πει ο διάσημος αναλυτής , Όλιβερ Στούενκελ και… δικαιώθηκε! Τη μέρα που μαχαιρώθηκε κι επιβίωσε, η οικονομία και οι μετοχές στην αγορά είχαν έντονη κινητικότητα. Οι επενδυτές, αντί να θεωρήσουν πως βγήκε εκτός, ήταν σίγουροι πως εκείνη την ημέρα έγινε… αήττητος. Κάποιες αναλύσεις έδειξαν πως μέχρι την επίθεση το ποσοστό του δεν ξεπερνούσε το 15%.

Το 1998 ο Μπολσονάρο άφησε τον στρατό, όπου ήταν αλεξιπτωτιστής και ασχολήθηκε με την πολιτική. Ο ίδιος έκανε μεγάλη καμπάνια κατά όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Για χρόνια γινόταν αντικείμενο κοροϊδίας. Το συνεχές… μήνυμά του πως το Κογκρέσο και η Βουλή είχαν γεμίσει από πολιτικούς απατεώνες είχε την απήχησή του λόγω των θεμάτων διαφθοράς. Αυτή ήταν η… βάση, μιας και στα πολιτικά του μηνύματα μιλούσε εναντίον των μεταναστών και ομοφυλόφιλων.

Κομβικό το 2014

Το 2014 ήταν η χρονιά που του έδωσε ελπίδες! Αφορμή στάθηκε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρημάτων. Οι ερευνητές βρήκαν πολιτικούς να έχουν πάρει δις δολάρια ως ανταλλάγματα για κρατικά συμβόλαια και άλλες συμφωνίες. Μέσα στους εμπλεκόμενους ήταν και ο Λούλα, ο πρόεδρος Τεμέρ και το 1/3 από το Κογκρέσο, αλλά και η μισή Βουλή. Μια χώρα που βούλιαζε στη δολιοφθορά και το σύνθημα του Μπολσονάρο… αντηχούσε πλέον σε όλη τη Βραζιλία.

Η δέσμευσή του ότι θα λύσει το έγκλημα και το πρόβλημα της βίας με ένοπλους πολίτες είναι ένας εφιάλτης και όχι μια καθαρή λύση. Ναι, στηρίζει όσο κανείς άλλος την αστυνομική βία, τα ποσοστά της οποίας εκτοξεύονται. Τον περασμένο Μάιο 142 άτομα σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στο Ρίο.

Σε οικονομικό επίπεδο οι προτάσεις του αμφισβητούνται έντονα. Είχε σταθεί  «στο θαύμα της Χιλής» και τις οικονομικές κινήσεις του Πινοσέτ, μόνο που… ξεχνούν τους χιλιάδες νεκρούς, αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της δικτατορίας του. Ο Μπολσονάρο είχε πει πως «ο Πινοσέτ έκανε αυτό που έπρεπε».

«Τον αποκαλούμε ‘το πράγμα’. Δεν μπορούμε καν να αναφέρουμε το όνομά του με αυτά που λέει» τονίζει ένας διαδηλωτής και προσθέτει: «Ο Μπολσονάρο δεν θέλει τους διαφορετικούς. Δεν θέλει τους ομοφυλόφιλους. Δεν θέλει τους μαύρους. Πιστεύω ότι θα κερδίσει όμως δυστυχώς. Οι γονείς μου είναι βαθιά θρησκευόμενοι και θα τον ψηφίσουν» τονίζουν αντίπαλοι υποστηρικτές.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που τονίζει: «Είναι πολύ δύσκολο να κυκλοφορείς στους δρόμους. Πολύς κόσμος έχει δεχθεί πυροβολισμούς και πολλοί έχουν σκοτωθεί χωρίς καν να φταίνε».  Αλλωστε, νέες αναφορές εμφανίζουν τη Βραζιλία να έχει πόλεις που βρίσκονται στις 50 top με τον πιο μεγάλο αριθμό φόνων στον κόσμο. Οι έρευνες δείχνουν και κάτι άλλο εξαιρετικά ανησυχητικό.

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει τόσο μεγάλο αριθμό πόλεων με τόση βία και έγκλημα όπως η χώρα του καφέ. Ο αριθμός των φόνων πήγε στο 30% για πρώτη φορά. Σχεδόν οι μισοί Βραζιλιάνοι σε έρευνα πέρυσι είπαν πως η προτεραιότητα του επόμενου Προέδρου θα πρέπει να είναι η ασφάλεια. Μετά η υγεία, η μόρφωση και η ανισότητα. Το 1/3 του πληθυσμού ανέφερε πως ο επόμενος πρόεδρος θα πρέπει να λύσει το θέμα της διαφθοράς. Όλα αυτά ήταν η βάση της πολιτικής του ατζέντας!

Loading