ΟΗΕ: «Μοναδική ευκαιρία» για την Υεμένη οι διαβουλεύσεις στη Σουηδία

Ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην Σουηδία ανάμεσα στην κυβέρνηση της Υεμένης και τους αντάρτες, είναι μια «μοναδική ευκαιρία» για να επέλθει ειρήνη στη χώρα, η οποία απειλείται και από τον λιμό.

propoli

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε πως «στη διάρκεια των ερχόμενων ημερών θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε τη διαδικασία ειρήνευσης», παρουσία των αντιπροσωπειών της Υεμένης, σε ένα συνεδριακό κέντρο κοντά στη Στοκχόλμη.

«Δεν θέλω να εμφανιστώ υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά θέλω να είμαι φιλόδοξος», πρόσθεσε.

Οι διαβουλεύσεις στη Σουηδία έχουν σκοπό αρχικά να «οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη» ανάμεσα στα δύο μέρη και να «μειώσουν τη βία» επί του εδάφους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τι θα συζητηθεί

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες αναμένεται να συζητήσουν κυρίως την επαναλειτουργία προσεχώς του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Σαναά, που έκλεισε πριν από τρία χρόνια, την κατάσταση στην πόλη λιμάνι Χοντέιντα (δυτικά) απ΄όπου διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής βοήθειας και την επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας.

Ο Γκρίφιθς ανακοίνωσε εξάλλου την επίσημη υπογραφή μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα για την ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Loading