Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία για τους S-400

Να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προειδοποιούν την Τουρκία οι ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας στη γείτονα χώρα ότι μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας.

propoli

Μάλιστα, μεταξύ των προγραμμάτων που θα επηρεαστούν θα είναι και η παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35, γεγονός που σίγουρα δε θα ήθελαν οι Τούρκοι.

Αυτό διαμήνυσε στην Άγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ίδρυμα Heritage.

Το μήνυμα του υφυπουργού των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400:

«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή τη στιγμή με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση , που αφορά τη συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading