«Οι μισοί από τους επιβάτες του Aquarius θέλουν άσυλο στην Γαλλία»

Νέο ανακοινωθέν εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το πλοίο Aquarius το οποίο έφθασε τη Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια και στο οποίο επέβαιναν περίπου 630 μετανάστες. Βάσει των όσων αναφέρει, περίπου οι μισοί εκ των μεταναστών επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην γειτονική Γαλλία.

propoli

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το πλοίο το οποίο είχε αρνηθεί η ηγεσία της Ιταλίας να ελλιμενιστεί στο έδαφός της με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένας διπλωματικός «πόλεμος» ανάμεσα στην Γαλλία και την Ιταλία σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Η Ισπανία, η οποία δέχθηκε να φιλοξενήσει για ένα χρονικό διάστημα τους μετανάστες-επιβαίνοντες του πλοίου ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στους ανθρώπους αυτούς «έκτακτη άδεια εισόδου 45 ημερών στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους» διάστημα στο οποίο θα διερευνηθεί ξεχωριστά το καθεστώς του καθενός μετανάστη.

Παράλληλα, η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, κατέληξε σε συμφωνία με την Γαλλία, βάσει της οποίας η Ισπανία θα φιλοξενήσει μόνιμα ορισμένους από αυτούς.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε νωρίτερα από την ισπανική κυβέρνηση σχετικά με τους επιβαίνοντες αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Σχεδόν οι μισοί από τους μετανάστες εκδήλωσαν τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο στη Γαλλία, χώρα η οποία προσφέρθηκε να δεχθεί ένα μέρος των ανθρώπων που ταξίδευαν πάνω στο πλοίο».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του γαλλικού Γραφείου προστασίας προσφύγων και απάτριδων (Ofpra), Πασκάλ Μπρις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ομάδα της υπηρεσίας μεταβαίνει στη Βαλένθια, προκειμένου να εξετάσει την συγκεκριμένη υπόθεση.

«Μόλις οι ισπανικές αρχές μας γνωστοποιήσουν τον αριθμό των εν λόγω προσώπων, μια ομάδα της Ofpra θα μεταβεί επί τόπου για να πραγματοποιήσει συνεντεύξεις και να διασφαλίσει ότι τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα ασύλου», κάτι που αναμένεται να συμβεί «εντός της εβδομάδας», ανέφερε ο Μπρις.

Loading