Ο Ροχανί προειδοποιεί τους Ιρανούς ότι έρχονται «δύσκολοι καιροί»

Ο ηγέτης του Ιράν, κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να επιδείξουν θάρρος, εν αναμονή των αμερικανικών κυρώσεων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την Κυριακή και αναμένεται να πλήξουν σημαντικά την ιρανική οικονομία.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ένα πακέτο μέτρων εναντίον του Ιράν, μετά την μονομερή απόσυρσή τους από την διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015.

Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως στόχος τους είναι να μειώσουν στο μηδέν τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB ο Ροχανί δήλωσε ότι «στους λίγους τελευταίους μήνες ο λαός μας αντιμετώπισε δύσκολους καιρούς και ενδεχομένως οι επόμενοι λίγοι μήνες να είναι δύσκολοι. Όμως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλη τη δύναμή της για να μειώσει αυτά τα προβλήματα».

Το κόστος ζωής αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας σε διαδηλώσεις κατά της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς στις οποίες διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Επίσης η ισοτιμία του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, έναντι του δολαρίου σημείωσε κάθετη πτώση εξαιτίας της απειλής των κυρώσεων, ενώ σημειώθηκε ισχυρή ζήτηση για δολάρια μεταξύ των πολιτών που προσπαθούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους.

Το Ιράν άρχισε την Κυριακή να πουλάει αργό πετρέλαιο σε ιδιωτικές εταιρείες για εξαγωγή, στο πλαίσιο αντιστάθμισης των κυρώσεων.

«Δεν θα μπορέσετε να επιτύχετε κανέναν από τους στόχους σας έναντι του ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε ο Ροχανί σύμφωνα με το IRIB. «Δεν θα μπορέσετε να το εκμηδενίσετε ούτε να το μειώσετε».

Loading