Ο Τραμπ αναγνώρισε την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπέγραψε σήμερα στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

propoli

Με το διάταγμα αυτό, επικυρώνεται ουσιαστικά η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, της 21ης Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Μόσχα φοβάται «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή

Από την πλευρά της, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, η ρωσική ηγεσία διατύπωσε τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής.

Δαμασκός: «Κατάφωρη επίθεση στην κυριαρχία της Συρίας»

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την συγκεκριμένη αμερικανική απόφαση «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ενστάσεις και από την Τουρκία

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία επί των Υψιπέδων του Γκολάν, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

«Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (των Υψωμάτων του Γκολάν)» έγραψε ο Τσαβούσογλου στο Twitter.

ΟΗΕ: Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει

Στον απόηχο των εντάσεων που προκλήθηκαν, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε πως ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο Γκουτέρες διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Loading