Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στα σύνορα με το Μεξικό

Πυρ και μανία είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, με την ηγεσία του Μεξικού, στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που εισέρχονται  από τα βόρεια σύνορα της χώρας στις ΗΠΑ.

propoli

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποίησε το Μεξικό, να σταματήσει αυτήν την «επίθεση», όπως χαρακτήρισε, καθώς εάν συνεχιστεί θα καλέσει τον στρατό να επιτηρεί τα σύνορα.

«Θα πρέπει, με τους ισχυρότερους όρους, να ζητήσω από το Μεξικό να σταματήσει αυτή την επίθεση –  και αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα καλέσω τον στρατό των ΗΠΑ και ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ!».

Παράλληλα, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα ανακόψει την χρηματοδότηση, προς την Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, ο Τραμπ επανέφερε έτσι ένα από τα κύρια θέματα της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του το 2016, τρεις εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου που είναι κρίσιμες για τη θητεία του.

Ο Πομπέο στο Μεξικό

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο στην Πόλη του Μεξικού την Παρασκευή.

Με μια σειρά σημερινών tweet, ο Τραμπ φάνηκε επίσης να συνδέει το θέμα των μεταναστών με το εμπόριο και την πρόσφατη συμφωνία με το Μεξικό για την αντικατάσταση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) η οποία αναμένει την επικύρωσή της.

«Η επίθεση στη χώρα μας στα Νότια Σύνορά μας, περιλαμβανομένων των Εγκληματικών Στοιχείων και των ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ που συρρέουν, είναι πολύ πιο σημαντικά για εμένα, ως Πρόεδρο, από το εμπόριο ή την USMCA. Ελπίζω πως το Μεξικό θα σταματήσει αυτή την επίθεση στα Βόρεια Σύνορά του», έγραψε ο Τραμπ, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία.

Loading