φωτ. αρχείου

Πεδίο μάχης το Παρίσι-Πάνω από 920 προσαγωγές

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος των “κίτρινων γιλέκων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

propoli

“Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω” είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλώσεις έχουν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ η αυξημένη αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί και αύριο εφόσον χρειαστεί.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Όπως σημείωσε, οι αριθμοί αυτοί μπορούν να συγκριθούν με τους 201 τραυματίες διαδηλωτές και 284 αστυνομικούς το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου.

Περισσότεροι από 950 άνθρωποι είχαν προσαχθεί σήμερα στη Γαλλία μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες στο περιθώριο του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και 724 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

Στα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού (10, 2, 3) και στα «Μεγάλα Μπουλβάρτα» που βρίσκονται ανατολικά στα Ηλύσια Πεδία, μετακινήθηκαν τις πρώτες απογευματινές ώρες, επιθετικές ομάδες ατόμων που φορούσαν κίτρινα γιλέκα, αλλά έδειχναν αποφασισμένα να συγκρουστούν με τους αστυνομικούς.

Έκπληκτοι οι Παριζιάνοι και οι τουρίστες, είδαν σήμερα μονάδες έφιππων αστυνομικών αλλά και τα θωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής στους δρόμους του «ιστορικού» λεγόμενου Παρισίου όπως η οδός Μπρετάνι (Bretagne) στο τρίτο διαμέρισμα, που δεν είχε θεωρηθεί «επικίνδυνη» ζώνη. Δεν προϋπήρξαν επομένως έλεγχοι από την αστυνομία, έτσι πολλά ταραχοποιά στοιχεία πέρασαν εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα που είχαν στους σάκους τους. Εσπευσμένα τα μαγαζιά τροφίμων και τα καφενεία που ήταν ανοικτά, μάζεψαν τα πράγματα που είχαν στα πεζοδρόμια.

Σε αντίθεση η Λεωφόρος των Ηλύσιων γνώρισε κάποιες στιγμές νηνεμίας την ίδια ώρα, με πολλά κίτρινα γιλέκα συγκεντρωμένα γύρω από δύο διαδηλωτές που σκεπασμένοι με τη γαλλική σημαία ξάπλωσαν για αρκετό χρόνο καταμεσής της λεωφόρου πάνω σε συμβολικά φέρετρα.

H αλλαγή στρατηγικής της αστυνομίας σήμερα, αποδείχθηκε ξεκάθαρα. Με μεγάλη κινητικότητα αλλά και επιθετικότητα οι αστυνομικές μονάδες κατευθύνονται κατά των ταραχοποιών τους οποίους και υποχρεώνουν να υποχωρήσουν. Είναι σε πλήρη αντίθεση με την τακτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα Σάββατα, όπου υποχωρούσαν οι αστυνομικοί αμυνόμενοι των επιθέσεων που υφίσταντο.

Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα των έφιππων που έσπευδαν να εμποδίσουν το στήσιμο οδοφραγμάτων.

Στις 3 το απόγευμα κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να ξηλώσουν τα τεράστια ξύλινα πλακάτ που προστάτευαν το γυάλινο κτίριο του Drugstore-Publicis, επί της Λεωφόρου. Το οδόφραγμα όμως που ξεκίνησαν να φτιάξουν γρήγορα ξηλώθηκε από τα ευκίνητα πλέον ΜΑΤ.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο Σάββατο, δεν υπάρχει σήμερα ίχνος κίτρινου γιλέκου πλησίον της Αψίδας που προφυλάσσεται από ισχυρή αστυνομική δύναμη και αστυνομικά αυτοκίνητα.

Στις τρεισήμισι τοπική ώρα, αλυσίδα αστυνομικών είχαν φτιάξει ισχυρό κλοιό γύρο από εκατοντάδες κίτρινα γιλέκα στο πάνω μέρος της Λεωφόρου Ηλύσιων, εμποδίζοντάς τους να μετακινηθούν. Στους παραδίπλα δρόμους μονάδες γαλλικών ΜΑΤ (CRS) παραμένουν έτοιμοι να παρέμβουν ανάλογη με την εξέλιξη.

Διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν «κίτρινα γιλέκα», επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού αφαίρεσαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές.

Στις αρχές του απογεύματος χρησιμοποίησαν ξύλινα πλαίσια ως ασπίδες απέναντι στις δυνάμεις της τάξης.

Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Αστυνομικοί περικύκλωσαν το κτίριο προκειμένου να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο κατάστημα από τη σπασμένη βιτρίνα και ορισμένοι πυροβολούν με μη φονικά όπλα φλας-μπολ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

Στους δρόμους κοντά στην πλας ντε λ’ Ετουάλ, κουφάρια πυρπολημένων αυτοκινήτων κείτονται στο οδόστρωμα. Βιτρίνες καταστημάτων (ενός μεσιτικού γραφείου, ενός καταστήματος εξοπλισμού γκολφ) πυρπολήθηκαν στη λεωφόρο Μαρσό.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων (8.000) το Παρίσι έζησε εκ νέου έντονα επεισόδια, με φωτιές, δακρυγόνα και σπασμένες βιτρίνες, αλλά συγκριτικά πολύ πιο ελεγχόμενα από τις προηγούμενες φορές.

Στις 16:00 τοπική ώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει κάνει 615 προσαγωγές εκ των οποίων 506 σε προσωρινή κράτηση. Το σύνολο των διαδηλωτών στη χώρα υπολογίζονται στις 35.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading