Ρουχανί: «Το Ιράν δεν θα κηρύξει τον πόλεμο σε κανένα έθνος»

«Το Ιράν δεν πρόκειται να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε έθνους», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι σήμερα, μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν 1.000 και πλεόν Αμερικανούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.

propoli

Οι φόβοι μιας αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενταθεί έπειτα και από τις επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στη Θάλασσα του Ομάν, την περασμένη Πέμπτη, για την οποία η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει ευθέως για την Τεχεράνη.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που – όπως υποστηρίζει – ενοχοποιούν το Ιράν για τις επιθέσεις. Οι 11 φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εικονίζουν ιδίως ένα κυκλικό μεταλλικό αντικείμενο, διαμέτρου τριών εκατοστών, πάνω στο κύτος του ιαπωνικού πετρελαιοφόρου «Kokuka Courageous».

Το αντικείμενο αυτό παρουσιάζεται ως ένας από τους μαγνήτες που επέτρεψαν την τοποθέτηση της νάρκης, η οποία δεν εξερράγη και την οποία η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ιρανούς ότι απομάκρυναν μετά το συμβάν τη 13η Ιουνίου. Άλλη φωτογραφία εικονίζει την κοιλότητα που άνοιξε νάρκη στο κύτος του ίδιου δεξαμενόπλοιου, η οποία κατά το Πεντάγωνο είχε διάμετρο μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

«Έχουν αποτύχει»

Το Ιράν αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. «Το Ιράν δεν θα αρχίσει πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε έθνους», δήλωσε η Ρουχανί σε μια ομιλία που μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική τηλεόραση. «Εκείνοι που μας αντιμετωπίζουν είναι μια ομάδα πολιτικών με μικρή εμπειρία», πρόσθεσε με νόημα ο Ιρανός πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «παρά όλες τις προσπάθειες των Αμερικανών στην περιοχή και την επιθυμία τους να διακόψουν τους δεσμούς μας με όλο τον κόσμο και την επιθυμία τους να κρατήσουν το Ιράν απομονωμένοι, έχουν αποτύχει».

 

Loading