INTIME

Σοβαρό το ενδεχόμενο να σπάσει το ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη

Καθώς η Ευρωπαϊκή ήπειρος «ψήνεται» σε ένα ακόμη κύμα καύσωνα που πλήττει τις χώρες της, οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο να σπάσει τις επόμενες ημέρες το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.

propoli

Το σημερινό ευρωπαϊκό ρεκόρ έχει καταγραφεί στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1977 όταν η θερμοκρασία έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Αυτές τις ημέρες, οι θερμοκρασίες αυξάνονται ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, γεγονός το οποίο πηγάζει από την υπερβολική ζέστη που έρχεται από την Αφρική.

Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι ο υδράργυρος σε ορισμένα μέρη θα μπορούσε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία και να φτάσει πάνω από το επίπεδο του καταγεγραμμένου ρεκόρ που κρατά εδώ και 41 χρόνια.

Ο μετεωρολόγος του BBC, Νικ Μίλερ τόνισε ότι «ενδεχομένως να καταγραφεί ρεκόρ θερμότητας σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν πάνω από τους 40 Βαθμούς».

Το εθνικό ρεκόρ της Πορτογαλίας είναι 47,4 βαθμοί Κελσίου, που σημειώθηκε το 2003, ενώ στην κορυφή της Ισπανίας βρίσκονται οι 47,3 βαθμοί Κελσίου που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

«Την Παρασκευή και το Σάββατο είναι πιθανό να είναι οι πιο καυτές ημέρες του χρόνου, με πολλές πιθανότητες να σπάσουν το ρεκόρ» ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας Meteogroup.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασία θα παραμείνει μεταξύ 25 με 30 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Πηγή: BBC

Loading