Στις 9 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές του Καζακστάν

Στις 9 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές του Καζακστάν

Της Ελένης-Βασιλικής Μπαμπαλιούτα

propoli

Προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου στο Καζακστάν και πάνω από 11 εκατ. καλούνται στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον νέο τους Πρόεδρο. Ο απερχόμενος  πρόεδρος της χώρας ,ο 78χρονος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ήταν και ο τελευταίος σοβιετικού τύπου ηγέτης που παρέμεινε στην εξουσία της χώρας επί τριάντα χρόνια.

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα κ. Alexei Volkov ενόψει των προεδρικών εκλογών δήλωσε ότι αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, όχι μόνο επειδή ένας αρχηγός κράτους μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και να θέσει καθήκοντα και προτεραιότητες για την κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη χώρα και πέρα από αυτήν: “ Είναι επίσης η πρώτη φορά σε σχεδόν τριάντα χρόνια που θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Οι υποψήφιοι για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.”

Εκλογές με άρωμα γυναίκας

Συνολικά συμμετέχουν επτά υποψήφιοι, ενώ για πρώτη φορά διεκδικεί το ανώτατο αξίωμα του Καζακστάν γυναίκα, η Ντανίγια Γιεσπάγιεβα από το κόμμα Ακ Ζολ. Ο κ.  Βολκόφ επισημαίνει ότι η χώρα του έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων και για την αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις και την πολιτική, και ότι τώρα φαίνονται οι καρποί αυτής της προσπάθειας. Εκτός από τη Γιεσπάγιεβα, στην πολιτική ζωή της χώρας συμμετέχουν η πρόεδρος της Γερουσίας, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας και Επιστημών, όπως και περίπου το ένα τέταρτο των βουλευτών του Κοινοβουλίου στο Καζακστάν.

Τις εκλογές της 9ης Ιουνίου θα παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1.000 διεθνείς παρατηρητές από δέκα διεθνείς οργανισμούς καθώς και από ξένες χώρες. Η πολιτική ηγεσία του Καζακστάν προσκάλεσε επίσημα το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ODIHR) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών και πολλούς άλλους οργανισμούς. Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών θα επιβεβαιωθούν επισήμως μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Το Καζακστάν ως μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου

Η Αστάνα, είναι η πρωτεύουσα- πόλη του νέου Καζακστάν που είναι σήμερα μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Η χώρα συνδέεται με ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Διαδραματίζει επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον κρίσιμο χώρο που κατέxει στην καρδιά της Ευρασίας.  Έχει μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική, με τελικό στόχο να μπει στις 30 ισχυρότερες οικονομίες μέχρι το 2050, να ενταχθεί στον ΟΟΣΑ και να ανυψώσει το επίπεδο ζωής και την ευημερία του λαού της.

Το Καζακστάν έγινε ανεξάρτητο το 1991, κάνοντας  έναν μακρύ και όχι πάντα εύκολο δρόμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και επιτυχημένου κράτους. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, κατόρθωσε να οικοδομήσει μια ισχυρή οικονομία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Κατάφερε επίσης να διατηρήσει την ειρήνη, την φίλια και την σταθερότητα στην πολυεθνική και πολυεπαγγελματική κοινωνία της, καθώς και να ενισχύσει τον ιδιωτικό  και  δημόσιο τομέα. Σήμερα η Δημοκρατία του Καζακστάν είναι ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα έθνη στην Ευρασία και στον κόσμο και φιλοδοξεί να συγκαταλεχθεί στα 50 πιο ανεπτυγμένα κράτη στον κόσμο έως το 2050.

Μέσα σε  20 χρόνια, ο πληθυσμός της Αστανά τριπλασιάστηκε  και η πόλη έχει γίνει ένα σημαντικό οικονομικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ιατρικό κέντρο όχι μόνο για το Καζακστάν αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Η Αστανά γίνεται κέντρο για διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν τα τελευταία χρόνια « Η Έκθεση 2017: Ενέργεια του μέλλοντος», η οποία παρουσίασε τις τελευταίες πράσινες τεχνολογίες.

Το Καζακστάν έχει θέσει μερικούς βασικούς αναπτυξιακούς στόχους προκειμένου να το εντάξουν στην παγκόσμια οικονομία στην εποχή της 4ης  Βιομηχανικής Επανάστασης.

Τα επόμενα χρόνια, η χώρα  θ’ αναζητήσει τρόπους εισαγωγής νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας (ανάπτυξη αγροτικών επιστημών), των μεταφορών και των logistics (έξυπνα συστήματα μεταφοράς για την μείωση του χρόνου παράδοσης του φορτίου), κατασκευών, κατοικιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενεργειακή απόδοση κτιρίων).

Έχει ισχυρές, φιλικές και δυναμικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη, δίνοντας έμφαση στην πολυτομεακή προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής. Είναι επίσης σημαντικό μέλος πολλών περιφερειακών οργανισμών, μεταξύ των οποίων είναι η CIS, η EEU, η CICA, η CSTO, ο ΟΑΣΕ και η SCO.

Οι   ελληνο-καζακικές σχέσεις βρίσκονται πάντα σε ένα σταθερό  πλαίσιο συνεργασίας

«Η επικείμενη ψηφοφορία δεν είναι μόνο σημαντική για το Καζακστάν, αλλά και για τους γείτονες και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» τονίζει στη δήλωσή του ο πρέσβης κ. Βολκόφ. Διευκρινίζει πως η χώρα του συμμετέχει ενεργά σε παγκόσμιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης, πιο πρόσφατα, της επίλυσης της συριακής σύγκρουσης, ενώ από οικονομική άποψη σημειώνει ότι το Καζακστάν έχει αναδειχθεί σε νούμερο ένα επενδυτικό προορισμό στην περιοχή.

Ειδική μνεία κάνει για τις ελληνο-καζακικές οικονομικές σχέσεις και για τις προοπτικές διεύρυνσής τους, με έμφαση στον κατασκευαστικό και μηχανολογικό τομέα καθώς και στην εναλλακτική ενέργεια και την ιατρική. Οι βάσεις της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών τέθηκαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του πρώτου Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ στην Αθήνα το 2001 και το 2004.Οι δύο χώρες αύξησαν το διμερές εμπόριο κατά 20% το 2018, φτάνοντας περίπου το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ενδεικτικό αυτού του κλίματος, είναι ότι πέρυσι οι δύο χώρες πραγματοποίησαν την τέταρτη συνεδρίαση της ελληνο-καζακικής διακυβερνητικής μεικτής επιτροπής οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας, με συμπρόεδρο από την Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούκαλο.

Φέτος,  οι δύο χώρες εργάζονται για τον πρώτο γύρο των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο.

 

 

Loading