Στον Καναδά η σύνοδος της Ομάδας της Λίμας

Ο Καναδάς θα φιλοξενήσει την προσεχή σύνοδο της Ομάδας της Λίμας που θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στη Βενεζουέλα, δήλωσε την Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο καναδός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

propoli

Δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία, πάντως ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επισήμανε πως «όσο νωρίτερα, τόσο το καλύτερο, δοθείσης της όξυνσης της κρίσης στη Βενεζουέλα».

Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ομάδας της Λίμας – τη συγκροτούν ο Καναδάς και περίπου δέκα χώρες της Λατινικής Αμερικής – προτρέπουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία.

Η χώρα δοκιμάζεται από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της, με μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και καλπάζοντα υπερπληθωρισμό που ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν πως θα φθάσει το 10.000.000% εντός του 2019.

Την Τετάρτη ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος εν ενεργεία» στην πρωτεύουσα Καράκας. Αναγνωρίστηκε αμέσως ως ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από την Ουάσινγκτον.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αντέδρασε καταγγέλλοντας μια απόπειρα πραξικοπήματος ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ κι αποφασίζοντας τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δίνοντας 72 ώρες στα στελέχη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής να φύγουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading