Στο Ιράν με λευκή σημαία Γερμανός διπλωμάτης – Politik.gr

Στην Τεχεράνη, για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους και στόχο αφενός τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και αφετέρου την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, βρίσκεται ανώτατος Γερμανός διπλωμάτης, αναφέρουν γερμανικές πηγές στο Reuters.

propoli

Ο Γενς Πλέτνερ, πολιτικός διευθυντής του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακσί, καθώς και με άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, οι οποίες υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, είναι αποφασισμένες να επανορθώσουν την απόσυρση της Ουάσιγκτον πέρσι, να προστατεύσουν το εμπόριο και να αποτρέψουν τελικά την Τεχεράνη να αποσυρθεί και αυτή με τη σειρά της από τη συμφωνία.

Στις αρχές Μαΐου, το Ιράν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από ορισμένες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβολή των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ιράν – ΗΠΑ

Στο μεταξύ, οι σχέσεις Ιράν και ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ έπειτα και από την αποστολή ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, σε μία επίδειξη δύναμης απέναντι σε αυτό που η Ουάσιγκτον ονομάζει ιρανική απειλή στα αμερικανικά στρατεύματα και ενδιαφέροντα στην περιοχή.

Χθες, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει αίτημα των ένοπλων δυνάμεων για την ανάπτυξη δύναμης επιπλέον 5.000 ανδρών στη Μέση Ανατολή.

Loading