Στόλτενμπεργκ: «Σε τροχιά πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ η Βόρεια Μακεδονία»

Την αισιοδοξία του ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ έως το τέλος του τρέχοντος έτους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της διήμερης υπουργικής συνόδου που πραγματοποιείται το διήμερο 26-27 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

propoli

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα προχωράει η ένταξη των Σκοπίων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία επικύρωσης και ότι “πηγαίνει αρκετά γρήγορα”.

“Θα ήταν εξαιρετικό να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια μέχρι τον Δεκέμβριο, όταν θα έχουμε τη διάσκεψη ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, αλλά αν όχι, περιμένω να συμβεί πολύ σύντομα”, επισήμανε και πρόσθεσε πως «η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους ένταξης» και ότι «πληροί τα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι πλέον έχει συμφωνηθεί ότι η γειτονική χώρα θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας καθώς “το δύσκολο ζήτημα του ονόματος έχει λυθεί κάτι που οφείλεται στο θάρρος που έδειξαν οι δύο πολιτικοί ηγέτες, ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, στην Αθήνα και στα Σκόπια”.

Loading