«Συγγνώμη» από Ιάπωνα βουλευτή που διέκοψε ομιλία κατά του καπνίσματος

Βουλευτής στην Ιαπωνία αναγκάστηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, επειδή κατά την διάρκεια εξέτασης μαρτύρων σχετικά με τη συζήτηση για το παθητικό κάπνισμα στην ιαπωνική βουλή διέκοψε έναν καρκινοπαθή ομιλούντα.

propoli

Συγκεκριμένα, στην βουλή της Ιαπωνίας συζητούνταν πρόταση νόμου για τον περιορισμό του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2020 στο Τόκιο.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, στο βήμα βρίσκονταν ο Καζούο Χασεγκάουα, 47 ετών, με καρκίνο των πνευμόνων σε τελικό στάδιο, ο οποίος έδινε την δική του μαρτυρία σε σχέση με τους κινδύνους που ενέχει στην ανθρώπινη υγεία το κάπνισμα.

Εκείνη τη στιγμή, ο Γιοίτσι Ανάμι, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, φώναξε εναντίον του Χασεγκάουα  την ώρα που μιλούσε «αρκετά πια!».

Όπως ήταν λογικό, η πράξη του αυτή φαίνεται πως εξόργισε την κοινή γνώμη στην χώρα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι έσπευσαν να τον κατακρίνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Η κατακραυγή μάλιστα ανάγκασε τον Ιάπωνα βουλευτή να εκδώσει ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ζητώντας συγγνώμη για αυτή του την ενέργεια. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Απλώς είπα δυνατά τις σκέψεις μου ότι οι καπνιστές δεν θα πρέπει να υφίστανται διακρίσεις περισσότερες από ό,τι χρειάζεται», ζητώντας παράλληλα συγγνώμη σε περίπτωση που προκάλεσε «δυσάρεστα συναισθήματα».

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία είναι πίσω σε σχέση με πολλές άλλες χώρες στα θέματα που αφορούν τα αντικαπνιστικά μέτρα. Συνήθως οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του καπνίσματος παρεμποδίζονται από διάφορους πολιτικούς, αλλά και από ιδιοκτήτες εστιατορίων και από την καπνοβιομηχανία Japan Tobacco, η οποία κατά το ένα τρίτο ανήκει στο κράτος.

Loading