Συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, επήλθε εν τέλει συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, για τα σύνορα της αποστρατικοποιημένης ζώνης στην περιοχή της μοναδικής πλέον ανταρτοκρατούμενης συριακής επαρχίας της Ιντλίμπ.

propoli

Την δημιουργία ωστόσο μιας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην περιοχή είχαν ανακοινώσει νωρίτερα από κοινού έπειτα από συνάντησή τους, που έλαβε χώρα στο Σότσι της Ρωσίας, οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας οι τουρκικές αρχές, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές διενεργήθηκαν το διάστημα μεταξύ 19 και 21 Σεπτεμβρίου, ενώ υπόψη για τη δημιουργία της λήφθηκαν τόσο η γεωγραφία της περιοχής όσο και οι κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται εντός ορίων.

Στη συγκεκριμένη συμφωνία αναφέρθηκε από την πλευρά του σε δηλώσεις του προς τα μέσα ενημέρωσης και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Μόλις χθες, προχθές η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να ορίσουν τα σύνορα της αποστρατικοποιημένης ζώνης» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου από το Σεράγεβο το οποίο επισκέπτεται, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η διαδικασία της εφαρμογής των συμφωνιών του Σότσι βρίσκεται σε μια πολύ ενεργή φάση. Αναφερόμενος μάλιστα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη υπογράμμισε ότι «η ζώνη αυτή στοχεύει πρωτίστως στην εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής».

Σημειώνεται, πως με την δημιουργία της αποστρατικοποιημένης ζώνης, προβλέπεται η άμεση εκκένωση της περιοχής από όλες τις «ριζοσπαστικές» ομάδες που δρουν στο σημείο έως μέσα του επόμενου μήνα.

Loading