Τα… γυρίζει η αντιπολίτευση στα Σκόπια

Αν και αρχικά η αντιπολίτευση στα Σκόπια (VMRO) είχε εκφράσει την αντίθεσή της σχετικά με τις τις αλλαγές στο Σύνταγμα, αν περάσει στο δημοψήφισμα η συμφωνία των Πρεσπών, τελικώς όλα δείχνουν πως τάσσεται υπέρ.

propoli

Αυτή την αίσθηση δίνει τουλάχιστον ο αρχηγός της αντιπολίτευσης VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μιλώντας σε κανάλι, υπερασπίστηκε την απόφασή του κόμματος να καλέσει τους πολίτες «να πράξουν κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έστω κι αν διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε την απόφαση «να πράξουν κατά συνείδηση» οι ψηφοφόροι συνιστά πατριωτική στάση.

«Χειραγώγηση της κυβέρνησης»

Όταν ρωτήθηκε γιατί το VMRO δεν κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν “κατά”, ο Μίτσκοσκι είπε ότι θα το έκανε, αν το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορούσε αποκλειστικά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειραγωγεί τους πολίτες, συνδέοντας την Συμφωνία των Πρεσπών με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

«Θα σεβαστούμε την απόφαση»

Έτσι, πρόσθεσε, αν και το κόμμα του επιμένει στη θέση του κατά της αλλαγής του συντάγματος, σημείωσε ωστόσο, ότι αν το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και η πλειοψηφία των πολιτών στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η εθνικιστική αντιπολίτευσης θα σεβαστεί την απόφαση. Διευκρινίζοντας ότι το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές μόνο αν έχει συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει «υπέρ».
Πολλοί βουλευτές υπέρ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα Σκόπια, πολλοί βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και συνεπώς θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Υποστήριξη από ΗΠΑ

Για ακόμη μία φορά, οι ΗΠΑ επανέλαβε τη στήριξή της στη συμφωνία των Πρεσπών, μέσω του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πενς συνεχάρη τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας για την επίτευξη της «ιστορικής» συμφωνίας των Πρεσπών, σχετικά με την επίλυση της μακροχρόνιας διαφοράς με την Ελλάδα, για το ζήτημα της ονομασίας και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του.

«Ευημερία για ολόκληρη την περιοχή»

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, «α αντιπρόεδρος εξέφρασε την ισχυρή στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όταν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία για ολόκληρη την περιοχή»..

Τέλος, στη συνάντηση έγινε λόγος και για το επικείμενο δημοψήφισμα (30 Σεπτεμβρίου) στην ΠΓΔΜ και τονίσθηκε πως όλοι οι πολίτες να ψηφίσουν στην κρίσιμη αυτή στιγμή για το μέλλον τους της χώρας.

Δείτε επίσης: Πόλεμος Κοτζιά – ΑΝΕΛ με αιχμή το Σκοπιανό

Loading