Η επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε τη Χάσπελ για επικεφαλής της CIA

Εγκρίθηκε εν τέλει η υποψηφιότητα της Τζίνας Χάσπελ ως επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας CIA των Ηνωμένων Πολιτειών, από την  επιτροπή της Γερουσίας. Ο διορισμός της πρώτης γυναίκας ως επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί έως την επόμενη εβδομάδα από την ολομέλεια της Γερουσίας.

propoli

Υπενθυμίζεται ότι η Τζίνα Χάσπελ, αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την όρισε και ως αναπληρώτρια διευθύντρια, έπειτα από την απομάκρυνση του προηγούμενου επικεφαλής, του ρεπουμπλικανού Μάικ Πομπέο, ο οποίος διορίστηκε ως νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόταση που Αμερικανού προέδρου, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς η Χάσπελ κατά την προεδρία του Τζώρτζ Μπους του νεώτερου, έπειτα από την πτώση των δίδυμων πύργων, είχε προβεί σε βασανιστήρια έναντι των υπόπτων κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως αυτή του τεχνητού πνιγμού.

«Όχι» Μακέιν στην υποψηφιότητα Χάσπελ

Στο άκουσμα της υποψηφιότητας της Χάσπελ για επικεφαλής της CIA ωστόσο, υπήρξαν και φωνές από το εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος οι οποίες στάθηκαν απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.

Παράδειγμα, αποτελούν οι γερουσιαστές Ραν Πολ και του Τζον Μακέιν, οι οποίοι αντιτάχθηκαν, λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιούσε η Χάσπελ. Ο Μακέιν, που απουσιάζει από την Ουάσινγκτον όλο τον χρόνο καθώς μάχεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην ψηφίσουν την Τζίνα Χάσπελ. Ο ίδιος μάλιστα, είχε αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί μόνο μεθόδους που τη διατηρούν ασφαλή οι οποίες είναι σωστές και δίκαιες όπως οι αξίες με τις οποίες φιλοδοξούμε να ζήσουμε και να προωθήσουμε στον κόσμο».

Η αρμόδια επιτροπή για τις υπηρεσίες πληροφοριών ενέκρινε κεκλεισμένων των θυρών τον διορισμό της Χάσπελ με ψήφους 10-5, όπως αναμενόταν, μετά τη δήλωση δύο από τα επτά μέλη της που ανήκουν στους Δημοκρατικούς, του αντιπροέδρου της επιτροπής Μαρκ Γουόρνερ και του Τζο Μάντσιν, ότι θα συνταχθούν με τους οκτώ Ρεπουμπλικανούς μέλη της επιτροπής υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Χάσπελ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τζίνα Χάσπελ, κατά την προηγούμενη ακρόαση έναντι της Γερουσίας, είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει ξανά ως επικεφαλής της CIA, αμφιλεγόμενους τρόπους ανακρίσεων.

Loading