«Η Τουρκία ξεκινά το καλοκαίρι την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο»

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Άλμπαϊρακ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή.

propoli

Ο υπουργός είπε πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δε θα χαθεί το “momentum”» για τις συγκεκριμένες έρευνες.

Το τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου της γείτονος κάνει λόγο για «μονομερή εκκίνηση διερευνητικών γεωτρήσεων για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο από την ελληνοκυπριακή διοίκηση παρά την έντονη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων», που μιλούν για «ίσα δικαιώματα» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής.

Ο αγωγός TANAP

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Άλμπαϊρακ σε δηλώσεις του στην Προύσα ανακοίνωσε πως το Σχέδιο Διαμικρασιατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline Project – TANAP) θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Αναμένει πως στη σχετική τελετή θα παραστούν οι πρόεδροι Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ιλχάμ Αλίγεφ.

Με το TANAP προβλέπεται το φυσικό αέριο που παράγεται στο κοίτασμα αερίου Σαχ Ντενίζ 2 στην Κασπία Θάλασσα και στα υπόλοιπα κοιτάσματα στα νότια της Κασπίας Θάλασσας να μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Loading