Τουρκία: Προκλητική απάντηση στην ΕΕ για την ΑΟΖ!

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία, η οποία αγνοεί με επιδεικτικό τρόπο και απαντά προκλητικά στην ΕΕ –και όχι μόνο- για το θέμα της γεώτρησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

propoli

Το μεσημέρι του Σαββάτου (4/5) η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε εκφράσει τη «μεγάλη ανησυχία» της για την πρόθεση της γειτονικής χώρας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Μάλιστα, είχε καλέσει «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Δεν πτοείται η Τουρκία

Παρά το αυστηρό μήνυμα τη Μογκερίνι, οι γείτονες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν βήμα πίσω, όπως φαίνεται και από την προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ (σ.σ. της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου»). Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ισχυρίζεται πως «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυτή η οποία δεν διστάζει να με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

«Δεν έχουν το δικαίωμα να μας δίνουν συμβουλές»

«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση», αναφέρει στη συνέχεια το ΥΠΕΞ της Τουρκίας και προσθέτει:

«Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές».

Loading