Το 37% των Μοσχοβιτών βλέπει θετικά τις διαδηλώσεις για τον αποκλεισμό ανεξάρτητων υποψηφίων

Το 37% των Μοσχοβιτών είδαν θετικά τις πρόσφατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό των ανεξάρτητων υποψηφίων από τις τοπικές δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη ρωσική πρωτεύουσα.

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το γνωστό ερευνητικό κέντρο Levada -Centr κατά παραγγελία του φιλικά προσκείμενου προς το Κρεμλίνο Ιδρύματος Ανάπτυξης της Κοινωνίας των πολιτών.

propoli

Το 26% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παρότι γενικά αντιμετωπίζουν θετικά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, οι ίδιοι δεν συμμετέχουν σ’ αυτές. Το 9% δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε αυτές, ενώ ένα 2% δήλωσαν ότι βγήκαν στους δρόμους και οι ίδιοι για να διαμαρτυρηθούν. Το 27% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζουν αρνητικά τα τελευταία γεγονότα, ενώ ένα ποσοστό 30% δήλωσε ότι αδιαφορεί για όσα συμβαίνουν.

Το Levada-Centr επισημαίνει ότι οι Μοσχοβίτες είναι καλά ενημερωμένοι για τις εκδηλώσεις  διαμαρτυρίας. Το 29% των Μοσχοβιτών παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα αυτά, ενώ ένας στους δύο (48%) δηλώνει ότι έχει ακούσει κάτι για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 26 έως 31 Αυγούστου σε δέιγμα 1500 ατόμων.

Σχεδόν ταυτόχρονα με το Levada-Centr, πραγματοποίησε δημοσκόπηση (με τηλεφωνικές συνεντεύξεις) και το Ίδρυμα  «Peterburgskaya politika». Με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπηση αυτής το 30,6% των Μοσχοβιτών εξέφρασε την υποστήριξη του για τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Μάλιστα μετά την διάλυση της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε με το σύνθημα «Έντιμες εκλογές» της 27ης Ιουλίου το ποσοστό των Μοσχοβιτών που προτίθενται να συμμετάσχουν σε παρόμοιες συγκεντρώσεις, αυξήθηκε ελάχιστα φθάνοντας το 11,2%.

Παράλληλα το 33,4% των Μοσχοβιτών απέδωσαν ευθύνες για τον μεγάλο αριθμό των συλλήψεων στην συγκέντρωση της 27ης Ιουλίου, στους διοργανωτές της συγκέντρωσης και σε όσους πήραν μέρος σ αυτήν. Το 16,3% θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση της Μόσχας  και τον δήμαρχο της Μόσχας, το 17,1% στις δυνάμεις ασφαλείας. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1200 ατόμων.

Στις 3 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό από τις εκλογές των ανεξάρτητων υποψηφίων, όπως επίσης και κατά των μαζικών συλλήψεων στη συγκέντρωση της 27η Ιουλίου. Η αστυνομία και η Εθνική Φρουρά χρησιμοποίησαν υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών. Με βάση διαφορετικές πηγές, είχαν συλληφθεί 2000-2500  άτομα μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ξένοι τουρίστες, ενώ δεκάδες άνθρωποι κακοποιήθηκαν.

Η νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την έγκριση των αρχών έχει προγραμματισθεί για τις 10 Αυγούστου στην λεωφόρο Ζαχάροφ.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading