Τσεχία: Αύξηση όλων των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από το 2019

Η πολυκομματική κυβέρνηση της Τσεχίας, με πρωθυπουργό τον Αντρέι Μπάμπις, αποφάσισε να προχωρήσει εν τέλει στην αύξηση κατά 8% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για το 2019.

propoli

Η κυβερνητική αυτή απόφαση για αύξηση των κρατικών δαπανών, ανησυχεί έντονα ορισμένους ο οικονομολόγους, οι οποίοι διατυπώνουν ανησυχίες, όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση στα δημοσιονομικά της χώρας.

Η Τσεχία, αποτελεί μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει παρουσιάσει αρκετά μεγάλα πλεονάσματα τα δύο τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επένδυση χρημάτων, ξοδεύοντας περισσότερα κεφάλαια, ενώ αυτή η απόφαση για αύξηση των μισθών από το 2019, αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση του προϋπολογισμού στα χρονικά.

«Καταλήξαμε σε συμβιβασμό» για αυξήσεις της τάξης του 8%, είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν οι εκπαιδευτικοί –το 37% των δημοσίων υπαλλήλων της Τσεχίας– και η κυβέρνηση σκοπεύει να συζητήσει το σχέδιό της με τα συνδικάτα την Παρασκευή. Τα συνδικάτα ζητούσαν αυξήσεις 10% για όλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η Τσεχία απασχολεί σήμερα 453.400 δημοσίους υπαλλήλους.

Loading